21. 2. 2019. Kino KVART – Vukovar Film Festival: Hladni rat

U četvrtak, 21. veljače 2019. u 19 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra (Dubrava 51 a) pogledajte film Hladni rat (Zimna Wojna / Cold war)!

Film info

  • Zemlja: Poljska
  • Redatelj: Pawel Pawlikowski
  • Godina: 2018
  • Trajanje: 84′
  • Glumci: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc
  • TRAILER

Sinopsis

Dobitnik nagrade za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu. Glavni likovi filma „Hladni rat“ su Wiktor i Zula. Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak…

O redatelju

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi, ali je u dobi od 14 godina napustio Poljsku kako bi otišao živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Kasnih 80-ih započeo je snimati dokumentarne filmove za BBC s kojima je osvojio brojne međunarodne nagrade, uključujući i Emmy. Godine 1998. snima „Twockers“, niskobudžetni TV-film nakon čega slijede dva dugometražna igrana – „Last Resort“ i „My Summer of Love“. Oba filma osvajaju britanske nagrade BAFTA. S filmom „Ida“ iz 2015. godine osvaja prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, pet Europskih filmskih nagrada te BAFTA-u i Goyu (među brojnim drugima). Trenutno živi u Varšavi gdje predaje filmsku režiju i scenarij.