Likovni život Dubrave 2000

LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 2000.

Na pragu milenija – 3. 5. – 20. 5. 2000.


Nikolina Ivezić

Na pragu milenija

U povodu 18. svibnja, Međunarodnoga dana muzeja, muzejski pedagozi i kustosi Grada Zagreba, Županije zagrebačke i Županije krapinsko-zagorske organiziraju edukativnu igru za djecu nazvanu „2000“. Igra ponovo podsjeća na važnu ulogu što ju muzeji imaju u očuvanju kulture, a u toj poticajnoj akciji ove godine sudjeluju više od dvadeset muzejskih i galerijskih ustanova među kojima i Galerija Dubrava. Kupljena knjižica s osnovnim podatcima o muzeju ili galeriji služi kao ulaznica za sve institucije uključene u projekt. Nakon obilaska deset muzeja svaki posjet ovjerava se žigom u knjižici muzejsko-edukativne igre „2000“ – predaje se ispunjen kupon koji omogućuje sudjelovanje u nagradnoj igri o čemu potanje piše u knjižici.

Galerija Dubrava djeluje u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava. To je prvi i do danas jedini stalan izložbeni prostor u Dubravi. Od otvorenja 1968. do danas postavljeno je više od 380 izložaba, prikupljen je vlastiti fundus s približno 150 umjetnina, a galerija izdaje i grafičke mape. Osim toga, galerija priređuje izložbe i izvan stalnoga izložbenog prostora, aukcije likovnih djela u dobrotvorne svrhe i organizira razne likovne tečajeve i kolonije.

Naša prigodna izložba „Na pragu milenija“ ostvarena je kao tradicionalna priredba pod nazivom „Likovni život Dubrave“ – riječ je o 23. izložbi te vrste – jer i ovom zgodom afirmiramo „domaće autore“, sada združene s inim projektima unutar široko zasnovane akcije za Međunarodni dan muzeja. To su slikari, kipari i grafičari: Nenad čulić, Ivan Filakovac, Ljerka Filakovac, Ivan Branko Imrović, Nikolina Ivezić, Kristina Jeić, Svjetlan Junaković, Irena Jurković, Zlatko Nežić, Velimir Rački i Diana Sokolić.

Zahvaljujemo im na odazivu i suradnji na još jednoj kvalitetnoj priredbi koja na svoj način progovara o svijetu i pojedincu u njemu u plemenitoj želji da i oni mladi i najmlađi što prije prigrle zanimljiva mjesta – muzeje i galerije – gdje mogu mnogo toga vidjeti i naučiti.

Josip Škunca


Velimir Rački

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine.

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1940. godine.

Ljerka Filakovac rođena je u Osijeku 1928. godine. Grafički odjel na Središnjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1952. godine.

Ivan Branko Imrović rođen je 1957. godine u Podbrđu kraj Popovače. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Godine 1983. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Nikolina Ivezić rođena je 1970. godine u Zagrebu. Završila je školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine.

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a 1987 diplomirala je na akademiji likovnih umjetnosti.

Velimir Rački rođen je 1953. godineu zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. godine.

Diana Sokolić rođena je u Rijeci 1959. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine.

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di belle arti di Brera u Milanu.

Irena Jurković rođena je 1971. godine u Murskoj Soboti. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, grafički odjel, u Zagrebu.


Svjetlan Junaković


(iz knjige dojmova)