Antun Krešić 1994

ANTUN KREŠIĆ

Mjere prostora – varijacije – 28. 11. – 15. 12. 1994.

… U toj sprezi odnosa i postupaka prepoznajemo senzibilitet osamdesetih, koja je , čini se, prirodni milje ovoga slikara. On spontano teži ne samo prevrednovanju načina i sredstava slikarskog rada, shvaćenog u normama sedamdesetih, nego još i onim mogućnostima crteža/slike, koje se očituju u izravnim asocijativnim nizovima s okolištem – da se dosegne komunikacija s posjetiocem izložbe.

Josip Škunca (1985.)
… Sukladno tome, neumitno se dolazi do nekih naznačenih (ili da budemo jasniji: tek naznačenih) putova slikarstva (napose vezanih uz Maljevićev misaoni svijet) da granični prostor slike nije i ne može biti definitivni izlaz. Razgrađujući svoj izraz – kako slikarski tako i misaoni – suočavajući se s time na svojim novim radovima, Krešić polako, ali sigurno iznalazi odgovore na neka od postavljenih pitanja.

 

Juraj Ivandić (1986.)
… Spojivši dva prividno nepomirljiva oblikovna sistema, racionalnu gradnju geometrijskih formi i disperzivnu kolorističku strukturu, Krešić je ostavio začudnu znakovnu i morfološku simbiozu. Njegove forme nabijene su metafizičkim osjećajem za prostor koji pojačava ekspresivan i automatski nanos slikarske materije na podlogu.

Damir Grubić (1987.)
… Sve navedene osobine prezentiranih radova imaju djelomično svoje ishodište u Maljevičevoj nepredmetnoj umjetnosti, zatim dalje u kubističkom slikarstvu te dvodimenzionalnom slikarstvu Cezannea kao izlazu iz iluzionističkog prostora renesanse i viktorijanske pozornice. To su najosnovniji punktovi u povijesti likovne umjetnosti koji se mogu razmatrati kao proces i tkivo s kojim je korespondirao ovaj autor.

Boris Demur (1989.)

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom Mandrać. Djeluje kao stručni likovni suradnik u Školskoj knjizi u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
1979. Lovran, Hotel Meridional
1982. Vinkovci, Kazalište Joza lvakić
1983. Tuzla, Klub galerija, Galerija jugoslavenskoga portreta
1985. Zagreb, Galerija Dubrava
1985. TAZ
1986.Vinkovci, Likovni salon Galerije umjetnosti
1987. Zagreb, Atelier Libuša
1989. Zagreb, Galerija Dubrava
1989. Zagreb, LIKUM-ova galerija “Izlog”
1994. Zagreb, Galerija Dubrava


(iz knjige dojmova)