Vladimir Pandžić 1993

VLADIMIR PANDŽIĆ

Novo nebo – 3. 5. – 16. 5. 1993

Izložbom „Novo nebo“ Vladimir Pandžić izlaže na motrenju svoju poetiku likovnog stvaralaštva i sudbinskog promišljanja. To je slikar čija snaga, nadahnuta iskonom, svoj izraz ne nalazi u klasičnom kvadratnom okviru. Okvir je materijal ili predmet onakav kakav već jest sam po sebi.

Naime, ove su slike – eksponati rađeni na odbačenim komadima namještaja, daskama, kartonima, papirima, a s najstarijim likovnim sredstvima: garom, voskom sirovim pigmentom, katranom. Tu svi elementi likovnog jezika punokrvno i životabilno korespondiraju sa svakom partiturom slike razbijajući ukalupljeni i naučeni inžinjering doživljaja. U likovnoj tradiciji umjetnik se oslanja na vertikalu Marcel Duchamp – enformel – konceptuala – Joseph Beuys.

Ističe da se trebamo približiti Zemlji, kao svom iskonu i istini, jer u ovoj našoj civilizaciji svi smo već slični, postajemo isti i lica nam gube obilježja. Nužan je – zavjet novom likovnom nebu čistom molitvom, lišenom intelektualne laži i licemjerja. A patnjom i pročišćenjem osjetiti ljudski trzaj nutrine što čezne samoj istini stvaranja. Istini koja je čudesna latica Neba. Alkemijom i magijom likovnog promišljanja na odbačenom i nepoželjnom supstratu civilizacije ostaviti trag mirisa ljudske duše što ćuti svemirsku bol egzistencije te pri tom misliti sizifovsku čar života i božansku utjehu stvaranja.

Genezu ovog poetičnog naboja nalazimo još u njegovom sarajevskom performansu iz 1984. g. – Umiranje za umjetnost i ljubav. Stoga ne čudi što danas percipiranjem, primjerice eksponata „Hrvatski oltar“, slutimo emotivni puls slikara, zatomljeni vrisak rata i čežnju Novom nebu, jedinom mjestu gdje je pjesma zaokružena.

Nama ostaje da slutimo ozračje ovog poriva.

Anđelko Mrkonjić

Katalog:

1. Golgota
2. Hrvatski oltar
3. Mali intimni oltar
4. Kuća izlazećeg sunca
5. Mediteranska panorama
6. Žrtvovanje
7. Tamno-crni grad
8. Zlatno-bijeli grad
9. Krik – Homagge za Muncka
10. Sunce boga Marsa
11. Pučko groblje
12. Autoportret
13. Pejzaž
14. Crveno drvo
15. Žrtvenik
16. Bez naziva I do XVII

Vladimir Pandžić rođen je u Zagrebu 1953. godine. Diplomirao je na akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Osijeku.

Samostalne izložbe:
1984. Sarajevo, Akcija – performance „Umiranje za umjetnost i ljubav“
1987. Dubrovnik, Galerija Dubrava
1991. Grude
1992. Dubrovnik, Galerija Sebastian
1993. Zagreb, Galerija Dubrava

Skupne izložbe:
1983. Osijek, IX Bienale Slavonaca
1985. Osijek, Najmlađa generacija stvaralaca Sombora, Subotice i Osijeka
1985. Osijek, X Bienale Slavonaca
1986. Pečuh, Mađarska
1987. Zagreb, 18. Salon mladih
1987. Osijek, XI Bienale Slavonaca
1989. Osijek, XII Bienale Slavonaca
1990. Osijek, Osječki atelier danas
1992. Köln, Gürzenich, „Osječki ratni atelier“
1992. Osijek, XIII Ratni bienale Slavona­ca


(iz knjige dojmova)