Likovni život Dubrave 1993

LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE

25. 10. – 11. 11. 1993.


Miro Vuco

Kao i minulih godina i ove jubilarne godine, kada obilježujemo 25-obljetnicu neprekinutog rada Galerije „Dubrava“, u programu naše ustanove našla se i izložba pod nazivom „Likovni život Dubrave“, što je postala tradicionalnim oblikom okupljanja i poticanja likovnog stvaralaštva na području zagrebačke Dubrave. Ovaj put smo se odlučili za postav likovno školovanih umjetnika koji žive ili djeluju u Dubravi, a od 18 pozvanih odazvalo se 12 autora – to su: Nenad čulić, Vlasta delimar, Ivan Filakovac, Ljerka Filakovac, Kristina Jeić, Svjetlan jnaković, antun Krešić, Vladimir Kučina, Vlado Martek, Zlatko Nežić, Danijel Šokec i Miro Vuco. Troje od njih, Vlasta Delimar, Kristina Jeić i Danijel Šokec, u Galeriji „Dubrava“ izlažu prvi put, a posebno nam je drago da smo priliku za izlaganje u tako afirimiranom krugu slikara, kipara i grafičara dali i najmlađim umjetnicima, to jest Kristini Jeić, koja je diplomirala u grafičkoj klasi prof. Miroslava Šuteja, i Danijelu Šokecu, koji je pak diplomirao u slikarskoj klasi prof. Vasilija Jordana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Naša galerija uvijek je bila otvorena svim naraštajima i svim umjetničkim tendencijama, pa smo osobito u svečarskoj godini išli za tim, da jednom takvom izložbom potvrdimo svoje dugogodišnje držanje te publici predočimo paletu stvaranja onakvom kakva ona jest u svoj svojoj raznolikosti poetika i generacija; naivnu umjetnost i amatersko-stvaralaštvo obuhvatili smo drugim akcijama, što ćemo činiti i sljedećih sezona bilo u sklopu izložaba „Likovni život Dubrave“, bilo zasebnim predstavljanjem. Svima koji su se odazvali i izlažu zahvaljujemo na susretu, koji u nama budi množinu humanih poticaja.

Josip Škunca


Vlasta Delimar

 


Svjetlan Junaković

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Od 1968. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Antun Mezdić, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer i Ivan Šebalj.  Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Radio je u novinarstvu kao grafički i tehnički urednik, ilustrator. Od 1985. profesionalno se bavi slikarstvom. Izlagao je samostalno u Zagrebu i Splitu i kolektivno u Zagrebu.

Vlasta Delimar rođena je 1956. godine. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Sudjelovala je na 50-tak skupnih i samostalnih izložbi. Izvela je oko 20 performansa. Živi i radi u Zagrebu.

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine, u klasi profesora Vjekoslava Paraća. Od 1953. do 1987. radi kao likovni pedagog. Izlagao je na petnaestak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka Filakovac rođena je 1928. godine u Osijeku. Grafički odjel na Srednjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine, a 1952. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Nakon prvog samostalnog izlaganja 1954. godine boravi u Švicarskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1965. godine djeluje u Grožnjanu, član je Umjetničke kolonije u Iloku. članica je HDLU-a, Udruženja umjetnika Grožnjan, Accademia delle Arti e del Lavoro – Italija, Accademia Europea – Italija, Accademia Bedriacense – Italija, International Biographical Association Cambridge – Engleska. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di belle arti di Brera u Milanu 1985. godine. Sudjelovao je na više od 25 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Dobitnik je nagrada na III. Svjetskom triennalu male keramike 1990. godine u Zagrebu i 22. salonu mladih. Živi i radi u Zagrebu.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrać“.

Vladimir Kučina rođen je u Zagrebu 1940 godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na međunarodnim simpozijima keramike u radu umjetničkih kolonija. Od značajnih priznanja treba spomenuti . Nagrada Hudožestvenog fonda Litve, 1971. godine. Objavio je knjigu „Oblikovanje keramike“ 1989. godine.

Vlado Martek rođen je 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju u Zagrebu. Umjetničku djelatnost obuhvaća: poeziju, slikarstvo, grafiku, kiparstvo, autorske knjige, mural, ambijent, instalaciju, agitaciju, akciju, grafit, kolaž, text, insceniranu fotografiju, samizdat, performans. Izlaže od 1974. godine na 35 samostalnih i 150 skupnih izložbi.Od 1975. do 1979. član je neformalne Grupe šestorice autora s kojom je pokrenuo časopis „Maj 75“. Pripadao je grupi umjetnika okupljenih oko prostora „Podroom“. Objavljuje u časopisima. Objelodanio je sedam samostalnih publikacija. Dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo – AICA 1990.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta 1984. godine. član je HDLU-a. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. je brojnim kolonijama. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Danijel Šokec rođen je 1967. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju 1991., u klasi profesora Vasiilija Jordana. Sudjelovao je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. godine suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je (1970.) i član likovne grupe BIAFRA, sve do njenoga razlaza (1978.). Od 1968. godine do danas sudjeluje na brojnim skupnim, problemskim, koncepcijskim, autorskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada, među njima i prve nagrade Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu. Djeluje kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Vlado Martek


Kristina Jeić


(iz knjige dojmova)