Likovni život Dubrave 1991

LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE

Umjetnici za mir – 30. 11. – 13. 12. 1991.


Miro Vuco

UMJETNICI ZA MIR

Kaže se da muze u ratu šute – time se hoće reći da nasrtaj ili sraz gole sile ne pogoduje stvarima duha. Umjetnost se, naime zalaže za mir i pravednost u istini , za ljepotu, a Ares, bog rata, taj uzvišen napor muza u koračanju prema skladu razlika u čovjeku i svijetu, uništava.

Da li je uvijek tako? Moraju li muze doista utihnuti dok je na djelu bjesomučan ratnički um, ili neka pakosna volja? Sudeći po tome kako djeluju hrvatski umjetnici, ne moraju. Unatoč razaranju naše baštine i ubijanje nevinih, a svi smo tome svjedoci u Hrvatskoj nametnutom ratu koji nas već mjesecima zapljuskuje nezapamćenim barbarizmom srbosoldateske, oni stvaraju da bi prosvjedovali protiv nepravdi, ili pak ohrabrili napaćen narod i njegove branitelje. Ako i sami nisu već na bojištu, a nužno ima i takvih, umjetnici rade u ateljeu ili na ulici, u izložbenim prostorijama i na trgovima u domovini i inozemstvu, i danomice dižu glas svoje djelatne savjesti: bilo da se izražavaju sebi svojstvenim načinom u daljoj uspostavi dohvaćena svjetonazora koji tumači određenu mjeru spoznaje i iskaza, bilo da se laćaju izravnih asocijacija na rat u nas.

Primjere te i takve zauzetosti možemo vidjeti i na ovogodišnjoj četrnaestoj po redu izložbi Likovni život Dubrave u Galeriji Dubrava nam kojoj sudjeluju Nenad Čulić, Antun Krešić, Vlado Martek, Mladen Peranić, Miljenko Sekulić i Miro Vuco. Nazvavši ovaj put tu tradicionalnu priredbu „Umjetnici za mir“, mi je posvećujemo napaćenoj domovini.

Josip Škunca


Antun Krešić

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Od 1968. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Antun Mezdić, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer i Ivan Šebalj.  Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Radio je u novinarstvu kao grafički i tehnički urednik, ilustrator. Od 1985. profesionalno se bavi slikarstvom. Izlagao je samostalno u Zagrebu i Splitu i kolektivno u Zagrebu.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrać“.

Vlado Martek rođen je 1951. godine. Diplomirao je filozofiju u Zagrebu. Umjetničku djelatnost obuhvaća: poeziju, slikarstvo, grafiku, kiparstvo, autorske knjige, mural, ambijent, instalaciju, agitaciju, akciju, grafit, kolaž, text, insceniranu fotografiju, samizdat, performans. Izlaže od 1974. godine na 35 samostalnih i 150 skupnih izložbi.Od 1975. do 1979. član je neformalne Grupe šestorice autora s kojom je pokrenuo časopis „Maj 75“. Pripadao je grupi umjetnika okupljenih oko prostora „Podroom“. Objavljuje u časopisima. Objelodanio je sedam samostalnih publikacija. Dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo – AICA 1990.

Miljenko Sekulić rođen je 23. travnja 1943. godine u Staroj Novalji na otoku Pagu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, grafički odjel, 1962. od kada djeluje kao profesionalni industrijski dizajner (TAZ). Slika kontinuirano od 1973. godine. Samostalno i skupno izlagao u Zagrebu, Rabu, Opatiji, Rijeci, Portotožu i Novalji te u Piranu, Šibeniku, Vinkovcimka, Ljubljani i Beogradu, u Kubi i Panami (na izložbi „Mlada jugoslovenska umjetnost“).

Mladen Peranić rođen je 1943 .godine u Staroj Novalji na Pagu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, grafički odjel, 1956. godine. Djelovao je kao profesionalni industrijski dizajner. Slika kontinuirano od 1973. godine. Samostalno je i skupno izlagao u Zagrebu, Rabu, Opatiji, Rijeci, Portorožu, Novalji, Poreču, Ljubljani, Vinovcima, Šibeniku, a u inozemstvu na Kubi i Panami.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. godine suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je (1970.) i član likovne grupe BIAFRA, sve do njenoga razlaza (1978.). Od 1968. godine do danas sudjeluje na brojnim skupnim, problemskim, koncepcijskim, autorskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada, među njima i prve nagrade Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu. Djeluje kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Vlado Martek


Miljenko Sekulić


Nenad Čulić


Mladen Peranić


(iz knjige dojmova)