Stanko Vrtovec 1986

STANKO VRTOVEC

Iz grafičkog ciklusa Zoo-serija i Vrtovi -  10. 3. – 25. 3. 1986

OD KAMERE DO GRAFIKE

Kada se je u osamdesetim godinama počeo zanimati za tehnike dubokoga tiska, pri čemu mu je velikodušno pomagao lvica Šiško, grafičar vrhunske reputacije, Stanko Vrtovec je već imao status istaknutoga autora umjetničke fotografije i zvanje kandidat-majstor (KMFSJ), odnosno artist (AFIAP), a iza njega je bilo iskustvo provjereno na osamdesetak skupnih izložaba u zemlji i svijetu. Održao je i četiri samostalne izložbe i primio oko dvadeset nagrada. U žarištu njegova interesa bila je tada foto-montaža, postupak drag nadrealistima, koju je Vrtovec svladao do zavidne ravni umjetničkog iskaza.

Što je dovelo do slabljenja njegova zanimanja za fotografiju i do pobude za izražavanjem u mediju grafike? Sam kaže da je, jednostavno, osjetio da u fotografiji više ne vidi daljih mogućnosti, a da se ne ponavlja. Kapkala ga je zamisao da po fotografiji  intervenira  nekim  slikarskim  sredstvom ,ali to nije htio. Radije se priklonio ideji o spajanju fotografije i grafike, to ga je ipak vodilo u polje manje istraženih postignuća (ako zanemarimo odnos fotografije  i  sitotiska, jer ta vrsta pasivnoga rada nije Vrtovca privlačila).

Vrtovec je najprije stvorio foto-podlogu na grafičkoj ploči, svjestan da je ona puka osnova lista koji, na kraju, mora poprimiti izgled klasično otisnutoga artefakta i izgubit formalnu  relaciju  s  prvotnim  prijenosom snimke na ploču. No, bio je to milje, u kojemu se fotograf osjećao dovoljno sigurnim, da iz područja poznatoga i iskušanog krene spram mogućnosti koje istom valja otkriti i upoznati. To je bio onaj odlučujući pomak, koji je Vrtovcu olakšao korak dolje. Ostalo je lagano dograđivao, vođen Šiškovom iskusnom rukom.

Možda je foto-podloga u Zoo-seriji i neki nadomjestak graviranja crteža. Kažemo možda, jer već niz crteža pod nazivom Vrtovi (olovka, olovka u boji) govori o Vrtovcu kao solidnu crtaču, a reklo bi se da se određena risačka svojstva razaznaju i u četiri grafička lista istoga imena (Vrtovi). Tada bi Zoo–seriju trebalo uzeti kao sadržajno-formalni most prema grafici, u kojemu se još ocrtava nerv fotografa sklonoga foto-montaži. Pogotovu stoga, što Vrtovec i u tome ciklusu dosiže predjele irealnoga, kao i u foto-montaži stavljajući motiv iz zbilje u kontekst neočekivanih, iznenađujućih inačenja.

Valja na izložbi u Galeriji Dubrava uočiti, dakako, i neke razlike između prijašnjega i sadašnjeg. Crteži, na primjer, ne zagovaraju samo obzorje foto-montaže, preneseno u drugi medij, nego objavljuju i čisto slikarski pristup krajoliku pod utjecajem konceptualističke umjetnosti. To će reći, ako slijedimo nit koja vodi od Vrtovčeve fotografije, da je pred nama sažeta ilustracija prijeđena puta. A taj put karakterizira napuštanje verističkoga temelja u fotografiji i priklanjanje slobodnijoj slikarskoj interpretaciji (ovdje s nužnim mentalnim udjelom u dovršavanju crteža, koji je manje-više natuknica za sliku u kojoj, potencijalno i stvarno, prebivaju slojevi univerzalnoga i pojedinačnog). Vrtovec je bezbolno prebrodio mijene u svijetu svojih sublimacija. Konj je u grafičkom listu konj, ali i biće zagubljeno u hladnoći okoliša. Vrt u crtežu jest vrt, ali vrt je i krajolik na rubu velegrada, Ili zemlja pritisnuta elementarnim pojavama;  potom  prostor konstruiranja i presađivanja; metafora erotičnoga naboja: simbol Vrtovčeva prezimena; dašak metafizike; poprište vizualne igre i maštanja, napokon mikro-kozmos neke potankosti (busena trave) i makro-kozmos slutećih širina (predjela i osjećaja). Sve to ukazuje  na  relevantne domete s onu  stranu fotografskih reminiscencija, na rađanje umjetnika koji već jedva što duguje svojoj kameri - toliko mu je rad sada izložen silnicama crtačkih linija i prožet magmom boje.

Josip Škunca

Katalog:
1.-10. ZOO-serija, 1986., kombinirana tehnika, 16×12,5 cm
11.-14. Vrtovi, 1985., kombinirana tehnika, 70×50 cm
15.-27. Vrtovi, 1984./1986., olovka i olovka u boji, 40×50 cm

Stanko Vrtovec rođen je u Mariboru, 23. studenoga 1947. godine. Završio je srednju kemijsko-tehničku školu, apsolvirao na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu (organska kemija).  Član  je  FK  Zagreb  od  1968.,  a ULUPUH-a od 1974. godine ima naslov kandidat-majstor Foto-saveza Jugoslavije (KMFSJ) artist (Artist Federation internationale de l`art  photographique  -  AFIAP).  Od  1979. godine djeluje kao slobodni umjetnik. Fotografije izlaže od 1970. – oko 80 izložaba, oko 20 nagrada – a grafiku od 1982. godine. Počeci njegova rada u grafičkim tehnikama vezani su za atelje Ivice Šiška u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
1974. Zagreb, Tehnički muzej (fotografije)
1976. Zagreb, Tehnički muzej (fotografije)
1979. Ljubljana, Galerija Fokus (fotografije)
1981. Zagreb, Portret-galerija LIKUM (fo­tografije)
1984. Cadaques, Taller galeria Fort
1984. Zagreb, Caffe „Piranha“
1985. Zagreb, INA-Projekt
1986. Zagreb, Galerija Dubrava

Skupne izložbe:
1982. Zagreb, Galerija Karas, X. izložba recentnih radova članova SHLDU i HDLU Zagreb
1982. Niksi6, Paviljon Kosovka djevojka., 4. septembarski likovni salon mladih
1982. Zagreb, Umjetnički paviljon, 14. sa­lon mladih
1983. Zagreb, Galerija Karas, XI. postav recentnih radova članova SHLDU i HDLU Zagreb
1983. Pecs, Pecsi galeria, „A taj/The land­scape“
1983. Cadaques, Taller galeria Fort, 3rd Miniprint international Cadaques
1983. Barcelona, Galeria Rene Metras
1983. Barcelona, Faller galeria Fort
1983. Madrid, Galeria Seiquer
1983. Couvin, Muse du petit format, 2e Ex­position internationals, „Petit format de papier“
1983. Vinkovci, Galeria umjetnosti Vinkov­ci, Likovni salon, „Moderni animalisti“
1984. Pecs, Pecsi galeria, „Rajz/Drawing 84.“
1984. Zagreb, Galerija Karas, XII. postav recentnih radova članova SHDLU i HDLU Zagreb
1984. Berlin, Ausstellungszentrum am Fernsehturm, „Intergrafik 84.“
1984. Zagreb, Galerija ,Ulrich, LIKUM­-ove generacije
1984. Cadaques, 4 Exposicio mini-gravat international Cadaques
1985. Lodz, Galeria Sztuki BWA, „Small forms of graphic art, Lodz 85.“
1985. Zagreb, XIII. postav recentnih radova članova SHDLU i HDLU Zagreb
1985. Pecz, Peczi galerija, „The Nature“
1985. Cadauqes, 5th Mini-print internatio­nal Cadaques
1986. Herceg-Novi, Galerija J. B. Benko­vić, XIX. hercegnovski zimski salon

Nagrade:
1983. Cadaques, 3rd Mini-print internatio­nal Cadaques


(iz knjige dojmova)