Izložba kakvu zaslužujete 2007

IZLOŽBA KAKVU ZASLUŽUJETE / THE EXHIBITION YOU DESERVE

13. 9. – 20. 9. 2007.

KARTONSKE KUTIJE

Već iskorištena kartonska kutija za dostavu robe je odbačen predmet. Naša industrijska civilizacija proizvodi mnoštvo takvih predmeta. No, vrlo često zaboravljamo da otpadak može postati sirovina, i da možemo graditi privremena skloništa od kartonskih kutija, kao i spomenike (privremene, zasigurno), ako savladamo vrlo jednostavnu tehniku. Sve što trebaš su kutije koje možeš skupiti na odlagalištu, i jako lijepilo. Kutije slažeš u malim skupinama u strukturu, i čvrsto ih zalijepiš zajedno, koristiš te skupine kao dijelove zida, ili krova, i tako gradiš svoje sklonište, ili bilo koji umjetnički rad, kartonske kutije su opeke najsiromašnijih, ali i onih dovoljno tankoćutnih.

Produkt mainstrem arhitekture je kutija cipela; jednostavna forma, prazna iznutra.

Yona Friedman

Projekt Izložba kakvu zaslužujete metodološki se odnosi na priručnik o participativnom kiparstvu arhitekta Yone Friedmana.

Autor izložbe: kustoski kolektiv Komplot / Bruxelles, Belgija / Internet stranica: www.kmpl.be
Projekt podržavaju: CGRI, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Izložba kakvu zaslužujete putujući je program urbanih intervencija, umjetničkih radionica i relacijskih projekata, koji će se tijekom sedam dana nastaniti u javnom prostoru oko i unutar Narodnog sveučilišta Dubrava. Osmišljen je od strane kustoskog kolektiva Komplot, sa sjedištem u Bruxelles-u te podržan od umjetničkih institucija u Belgiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Turskoj i Francuskoj.

Cilj mu je kroz splet umjetničkih i arhitektonskih praksa, ali i mijenjajući sociološki pristup i metodiku, reagirati na lokalni kontekst kroz fokus dosadašnjeg umjetničkog djelovanja sudionika projekta te ponuditi moguće modele, prototipe, priručnike, situacije koje upotrebom umjetničkih alata stimuliraju konstruktivnu društvenu kritiku. Opći cilj projekta je promišljanje i mogući odgovor na ustaljeni kreativni proces u društvu gdje projektiranje i kreativnost otvaraju put konzumaciji te vrlo često i destrukciji, zanemarujući transformacijski karakter susreta s umjetnošću.

Projekt okuplja jedanaest umjetnika različitih provenijencija, a u Zagrebu im se pridružila i mlada hrvatska umjetnica Tonka Maleković.

Samu okosnicu projekta čini rad mađarskog arhitekta s prebivalištem u Parizu, Yona Friedmana, koji sa svojim efemernim strukturama relacijskog karaktera još od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća pokušava promišljati o društveno korisnoj, participativnoj, mobilnoj i organskoj arhitekturi.

Tijekom sedmodnevnog boravka u Zagrebu međunarodni umjetnici će pokušati odgovoriti na otvorena lokalna pitanja kroz rad u jednom Kulturnom centru i oko njega, pritom uključujući lokalnu zajednicu u svoje projekte, čineći ju time i ravnopravnijim partnerom u stvaralačkom procesu.

Nakon Zagreba Izložba kakvu zaslužujete nastavlja svoj put kroz ostale zemlje sudionice projekta. Planirana je i kolektivna publikacija koja će obuhvatiti rezultate projekta po lokacijama.

Ivana Meštrov

RADIONICE / subota 8. 9. + nedjelja 9. 9. 2007.

Pozivamo Vas da i sami sudjelujete u izradi umjetničkog rada uz stručno vodstvo umjetnika Yana Renanda, Delphine Deguislage i Laure Gatelier.
10.00 – 13.00 sati – radionica za djecu
15.00 – 20.00 sati – radionica za odrasle
Kontakt i upis u radionice: Ivana Meštrov, Narodno sveučilište Dubrava / tel. 2910-487 / e-pošta: ivana.mestrov@ns-dubrava.hr
Mjesto odvijanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a

OSTALA DOGAĐANJA / subota 15. 9. 2007.

11.00 – 17.00 sati – Otvoreni atelje Diane Gomez
17.00 sati – Urbane plastike-vrste u na/estajanju, prezentacija Tonke Maleković / polazak ispred Kulturnog centra / Dubrava 51 a
18.00 sati – Predavanje arhitektonskog studija Basar / Mala dvorana Kulturnog centra / Dubrava 51 a
19.30 sati – Videoprojekcija / Mala dvorana Kulturnog centra / Dubrava 51 a


(iz knjige dojmova)