Hamo Čavrk i Dalibor Jelavić 1984

HAMO ČAVRK I DALIBOR JELAVIĆ

17. 12. 1984. – 7. 1. 1985.

Agora hrvatske grafike

U razgranatoj grafičkoj i sunakladničkoj djelatnosti Zbirke Biškupić našla je, eto, mjesto i biblioteka Gradus, namijenjena mladima. Biblioteku je osnovao, uređuje je i grafički oblikuje poduzetni Božo Biškupić, koji je istim marom utemeljio i biblioteku “Arbor”, “Iris”, “Surla”, “Tempora” i “Vid”. Skupa s pojedinim grafičkim mapama u ediciji zbirke, taj bibliotečni niz tvori uvažavajuću agoru suvremene hrvatske grafike, s ponekim gostom iz zemlje i inozemstva.

U njoj su: Roger Bertemes, Zlatko Bourek, Alberto Cavalieri, Josip Diminić, Vladimir Dodig Trokut, Ivo Friščić, Nives Kavurić-Kurtović, Zlatko Keser, Ivan Kožarić, Ante Kuduz, Rudolf Labaš, Ivan Lacković Croata, Ivan Lovrenčić, Pero Mandić, Gualtiero Mocenni, Virgilije Nevjestić, Dimitrije Popović, Nikola Reiser, Matija Skurjeni, Ljubomir Stahov, Miljenko Stančić, Hrvoje Šercar, Ivica Šiško, Miroslav Šutej, Matko Trebotić i Vladimir Veličković, a s Gradusom još i Hamo Čavrk te Dalibor Jelavić; neki od njih i s nekoliko zajedničkih ostvarenih bibliofilskih izdanja, među kojima prednjače Kavurić-Kurtovićeva, Lacković Croata i Šiško.

U najbližem susjedstvu grafičara, sjedinjeni s njima tekstualno pod istim koricama mape, ili ovitkom bibliografske knjige koja sadrži grafičke listove i kakav pridružen rukovet pjesama, rasprava, ili likovnu kritiku, obitava jednako sjajan forum umjetnika riječi: Zvonimir Balog, Marcel Béalu, Božo Biškupić, Milovan Donojlić Jean-Luis Depierris, Andre Doms, Mate Ganza, Zvonimir Golob, Ivan Golob, Giuliano Gramigna, Damir Grubić, Fadil Hadžić, Edmond Humeau, Drago Ivanišević, Vesna Krmpotić, Jean Jacques Lévêque, Vladimir Maleković, Tonko Maroević, Predrag Matvejević, Ljerka Mifka, Zvonimir Mrkonjić, Vesna Parun, Miodrag B. Protić, Ljubivoje Ršumović, Željko Sabol, Robert Sanesi, Pierre Seghers, Milivoj Slaviček, Đurđa Šinko-Depierris, Tomislav Šola, Mladenka Šolman, Dragutin Tadijanović, Veselko Tenžera, Igor Zidić.

Na dragocjen stvaralački rad, koji naposljetku rezultira osebujnom edicijom istančana ukusa – vrsne knjiške realizacije i neprijeporne likovne kakvoće – poziva ih i bodri Božo Biškupić, spiritus moves svekolikoga kulturološkog pothvata. Na tome poslu je već petnaestak godina. Nema mu premca u nas. Više od 50 naslova knjiga i grafičkih mapa čini danas reprezentativni uzorak grafičke umjetnosti i specifičnoga pisanja o umjetnosti, s različitih vidika, a k tome i zapaženu kolekciju suvremenog pjesništva.

Josip Škunca
.

Hamo Čavrk, kipar i grafičar, rođen je u Sarajevu 1950. godine. U istome gradu završio je Školu primijenjene umjetnosti, a 1977. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1977. do 1979. godine bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića u Zagrebu. Predstavio se sa nekoliko izložaba i crteža i skulptura. Sudjelovao je i na mnogim skupnim izložbama. Zapaženo mu je javljanje na uglednim priredbama grafike u inozemstvu (Belgija, Mađarska, Poljska). U ediciji Zbirke Biškupić objavljeno mu je 1984. godine bibliofilsko izdanje Drugačije, jednostavno s pjesmama Hrvoja Pejakovića.

Samostalne izložbe:
1972. Sarajevo, Galerija „Moša Pijade“, (Skulpture)
1979. München, (Crteži)
1981. Rijeka, Galerija Julije Klović, (Crteži)
1983. Varaždin, Gradska galerija, (Crteži)
1983. Zagreb, Galerija Dars, (Crteži)
1984. Zagreb, Studio galerije Forum, (Grafike, crteži i skulpture)
1984. Zagreb, Galerija Dubrava, ­(Grafike)

Nagrade:
1973. Sarajevo, Nagrada za skulpturu na „Prvom majskom salonu mladih BIH“
1984. Zagreb, Otkupna nagrada RSIZ-a kulture hrvatske na XIII. zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike, Kabinet grafike JAZU
.

Katalog:

Mapa grafika Vlati dna objavljena je 1984. godine u ediciji Zbirke Biškupić. Predgovor Mapi je napisao Damir Grubić. Sadrži 8 grafičkih listova u tehnici akvatinte u bojama, formata 530×395/300×250 (4), 250X175 (4) mm. Listove je umjetnik otisnuo u svom ateljeu na bijelom 230 g hahnemühle bütten kupferdruck papiru u 23 primjeraka. Tekstovi su otisnuti u tiskari “Grafikon” u Zagrebu.

Zbirka pjesama “Drugačije”, jednostavno Hrvoja Pejakovića objavljena je prvi put 17. siječnja 1984. godine u Zagrebu u biblioteci “Gradus”, koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Bibliofilsko izdanje, biblioteka “Gradus” pokrenuta je u svrhu predstavljanja mladih pjesnika i umjetnika. Izbor pjesnika, odabir pjesama predgovor i biografsku bilješku sačinio je Tonko Maroević. Izbor grafičara sačinio i biografsku bilješku složio Božo Biškupić. Pjesme su otisnute na bijelom 150 gramskom hahnemühle bütten kupferdruck papiru u 59 primjeraka. U svakom primjerku nalazi se 6 grafika u tehnikama bakropisa i akvatinte iz ciklusa Svemirske tišine Hame Čavrka. Grafike je autor otisnuo u svom atelieru na 150 gramskom hahnemühle bütten kupferdruck papiru, formata 125X100/265X195 milimetara. Slog je slagan iz pisma excelsior 10 točaka. Meteur: Vladimir Jaugust. Tekst je otisnut u tiskari “Grafikon” u Zagrebu, Braće Kavurića 11. Tiskar: Ivan Vozila. Uvezivanje: Katarina Borenić. Knjiga je zajedničko izdanje pjesnika, grafičara i Zbirke Biškupić, te nije namijenjena prodaji.

Dalibor Jelavić rođen je 29. svibnja 1949. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1977. godine u Zagrebu, u klasi profesora Nikole Reisera. Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. U suradnji s Mirandom Blažević, 1981. godine izdaje knjigu poezije i crteža “Mimikrija”. Iste godine, u izdanju Zbirke Biškupić 1984. godine izlazi mu bibliofilska knjiga s pjesmama Anke Žagar i 7 grafika u tehnici akvatinte u bojama (plus 1 originalni crtež). Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Samostalne izložbe:
1979. Zagreb, Galerija Vladimir Nazor
1981. Zagreb, Studio galerije Forum
1981. Hvar, Palmižana, Galerija Škorpion
1981. Karlovac, Galerija Barišić
1982. Varaždin, Gradska knjižnica „August Cesarec“
1984 Zagreb, Galeriija Buljat
1984. Hvar, Palmižana, Galerija Škorpion
1984. Zagreb, Galerija Dubrava

Nagrade:
1977. Zagreb, Nagrada za slikarstvo na 9. salonu mladih, Otkupna nagra­da RTVZ
1979. Zagreb, Nagrada „Sedam sekreta­ra SKOJ-a“ za likovne umjetnosti
1981. Šibenik, Nagrada za crtež na 1. salonu mladih
1984. Zagreb, Nagrada zagrebačkoga salona
.

Katalog:

Mapa grafika “Cobra” objavljena je 1981. godine u ediciji Zbirke “Biškupić”. Predgovor Mapi je napisala Mladenka Šolman. Sadrži 8 grafičkih listova u tehnici suhe igle, bakropisa i akvatinte u bojama, formata 530×395/300×250 (4), 250X175 (4) mm. Listove je umjetnik otisnuo u svom ateljeu na bijelom 230 g hahnemühle bütten kupferdruck papiru u 23 primjeraka. Tekstovi su otisnuti u tiskari “Grafikon” u Zagrebu.

Zbirka pjesama “Onaon” Anke Žagar objavljena je prvi put 21. rujna 1984. godine u Zagrebu u biblioteci “Gradus”, koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Bibliofilsko izdanje, biblioteka “Gradus” pokrenuta je u svrhu predstavljanja mladih pjesnika i umjetnika. Izbor pjesnika, odabir pjesama predgovor i biografsku bilješku sačinio je Tonko Maroević. Izbor grafičara sačinio i biografsku bilješku složio Božo Biškupić. Pjesme su otisnute na bijelom 150 gramskom hahnemühle butten kupferdruck papiru u 59 primjeraka. U svakom primjerku nalazi se 1 originalan crtež u boji i 7 grafika u tehnici akvatinte u bojama Dalibora Jelavića. Grafike je autor otisnuo na 150 gramskom hahnemühle bütten kupferdruck papiru, formata 265X195 milimetara. Slog je slagan iz pisma excelsior 10 točaka. Meteur: Vladimir Jaugust. Tekst je otisnut u tiskari Grafikon u Zagrebu, Braće Kavurića 11. Tiskar: Ivan Vozila. Uvezivanje: Katarina Borenić. Knjiga je zajedničko izdanje pjesnika, grafičara i Zbirke “Biškupić”, te nije namijenjena prodaji.


(iz knjige dojmova)