Strip 2009

MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA

Voditeljica: Branka Nikolić Nara

Mala škola ilustracije i stripa utemeljena je u rujnu 2007. godine pri Narodnom sveučilištu Dubrava. Prvi voditelj bio je akademski kipar Robert Zdarilek koji se dugi niz godina bavio, osim izrade skulptura, stripom i animiranim filmom. Neko vrijeme, predavao je i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zahvaljujući Zdarilekovoj inventivnosti i neposrednosti, polaznici su uspješno, kroz igru i druženje, učili o povijesti stripa i svim likovnim elementima. Djeca su napredovala u crtanju glavnih i sporednih likova te pozadina, shvaćajući princip perspektive. Pritom su učili koristeći računalo kao pomoćno sredstvo za obradu crteža. Nastali su odlični crtački stripovi, no najveći problem predstavljao im je scenarij.
U 2009. godini tečaj je preuzela iskusna ilustratorica Branka Nikolić Nara koja trenutno radi za sve vodeće izdavačke kuće u zemlji i sudjeluje na svim važnijim izložbama i sajmovima knjiga vezanim za ilustraciju. Upravo je ove školske godine djeci usmjerila svu pozornost na izradu kavalitetnog scenarija i slijeda kadrova, kako bi priča, kroz crtež, bila što jasnije ispričana. 
Narodno sveučilište Dubrava u Maloj školi ilustracije i stripa vidi pravi potencijal za stvaranje budućih crtača stripova i ilustratora, čime će se pojačati cjelokupna hrvatska produkcija koja posljednjih godina proživljava svoje zlatno doba.
                                                                 
Svebor Vidmar

Stripove polaznika školske godine 2007./2008. možete pogledati ovdje