28. 2. 2019. Kino KVART – Vukovar Film Festival: SEOSKI KRIMINALCI

U četvrtak, 28. veljače 2019. u 19 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra (Dubrava 51 a) pogledajte film SEOSKI KRIMINALCI!

Film info

  • Zemlja: Danska
  • Redatelj: Ole Bornedal
  • Godina: 2017
  • Trajanje: 90′
  • Glumci: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne
  • Trailer

Sinopsis

Dvojica trgovaca, Ib i Edward, umorni su od svojih beživotnih brakova i sanjaju o boljem životu zahvaljujući novcu kojeg su zaradili godinama baveći se mutnim poslovima. Nakon žestokih svađa sa svojim suprugama, njih dvojica se napiju i unajme ruskog profesionalca kako bi izvršio ubojstva njihovih dvaju žena. Međutim, čini se da su obojica u potpunosti podcijenili svoje supruge pa se sve ubrzo pretvara u početak apsurdnog putovanja u kojem će se Ib i Edward na vlastito zaprepaštenje pronaći na vrhu liste za odstrel…

O redatelju

Ole Bornedal je rođen 26. svibnja 1959. u Danskoj. Riječ je o jednom od najznačajnijih ljudi danske kinematografije od 90-ih godina naovamo. Bornedal je svoju karijeru započeo na radiju tijekom 80-ih prije nego što je prešao u televizijsku industriju i satiru, kao i u pisanje kazališnih komada i režiju. U razdoblju od 1993. do 1994. godine nalazio se na čelu televizijskog dramskog programa nakon čega je dao otkaz kako bi se posvetio filmskom stvaralaštvu, a sve nakon velikog uspjeha prvijenca „Nightwatch“ iz 1994. godine koji ga je etablirao kao jednog od najinovativnijih redatelja danskog novog vala 90-ih. Bornedal je također režirao i američki remake istoimenog filma koji je s distribucijom započeo 1998. godine. Njegova humoristična serija „Charlot i Charlotte“ iz 1996. godine učinila ga je jednim od predvodnika zlatnog doba danske televizijske drame. Godine 1999. snima miniseriju „Deep Water“. Bornedalov treći igrani film bio je „I Am Dina“ iz 2002. godine s kojim postiže međunarodni uspjeh. Nakon nekoliko godina kao kazališni redatelj, Bornedal se 2007. godine vraća filmu s dječjim hororom „The Substitute“, trilerima „Just Another Love Story“ i „Deliver Us From Evil“ (iz 2009. godine) te američkim hororom „The Possession“ (iz 2012. godine). Godine 2014. njegova povijesna TV drama „1864.“ izazvala je kontroverze u vezi prikaza povijesti Danske.