4. 4. 2019. Kino KVART – Vukovar Film Festival: UTOYA, 22. SRPNJA

U četvrtak, 4. travnja 2019. u 19 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra (Dubrava 51 a) pogledajte besplatnu projekciju filma UTOYA, 22. SRPNJA!

Film info

  • Zemlja: Norveška
  • Redatelj: Erik Poppe
  • Godina: 2018
  • Trajanje: 90′
  • Glumci: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad
  • Trailer

Sinopsis

Dana 22. srpnja 2011. godine pet stotina mladih ljudi koji su došli u ljetni kamp na otok Utøya napadnuto je od strane teško naoružanog desničarskog ekstremista. Ubojiti napad iza sebe je ostavio 69 žrtava. Bila je to trauma koja je Norvešku potresla do same srži. Redatelj Erik Poppe usudio se o stravičnim događajima toga ljeta snimiti film. Njegova drama otvara se dokumentarnim snimkama Osla gdje je isti napadač postavio auto-bombu koja je ubila osmero ljudi; nakon toga film se prebacuje na otok. Priča slijedi 19-godišnju Kaju koja nekoliko dana svojih praznika provodi sa svojom mlađom sestrom Emilie. Njih dvije svađaju se zbog toga što Emilie nije raspoložena vrijeme provoditi u kampu, a pogotovo ne želi otići na roštilj. I tako Kaja ostaje sama. Odjednom se čuje pucanj. Ono što slijedi 72-minutna je rekonstrukcija događaja prikazana iz perspektive žrtava.

O redatelju

Erik Poppe rođen je u Oslu 1960. godine, a svoju je karijeru započeo kao novinarski fotoreporter osvojivši nekoliko nagrada. Nakon što je diplomirao na dramskoj akademiji u Stockholmu, na nekoliko je igranih filmova radio kao snimatelj prije nego je 1999. godine režirao svoj prvi film „Schpaa“ koji je prikazan u sekciji Panorama na Berlinaleu. Upravo je taj film postao dijelom njegove nagrađivane trilogije (tzv. „Trilogije o Oslu“), a koja se sastoji od filmova „Hawaii, Oslo“ i „Troubled Water“. Godine 2017. snima film „The King’s Choice“ s kojim također sudjeluje u sekciji Panorama na filmskom festivalu u Berlinu.


Redatelj Erik Poppe