Besplatna znanstvena tribina: Leonhard Euler

U srijedu, 8. svibnja, u 18.30 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51 a, održat će se besplatna tribina iz ciklusa (Ne)zaboravljeni znanstveni umovi, a tema tribine je švicarski matematičar, fizičar i astronom Leonard Euler.

Svoju znanstvenu djelatnost razvio je u Berlinu i Petrogradu, gdje je držao katedru fizike i matematike. Njegova aktivnost nije stala ni kada je oslijepio, jer je tada diktirao svoje radove. Napisao je oko 900 radova. Razvio je teoriju redova, uveo tzv. Eulerove integrale, riješio mnoge diferencijalne jednadžbe, a u diferencijalnoj geometriji dao je prvu formulu zakrivljenosti ploha (Eulerov poučak). Posebno su važna dva njegova istraživanja u hidrodinamici, gdje je razvio teoriju turbina. Proučavao je širenje zvuka i svjetlosti.
Eulerov odbor Švicarske akademije znanosti osnovan 1907., dobio je u zadatak objaviti cjelokupno Eulerovo djelo. U 100 narednih godina objavljena su 84 toma enciklopedijskog formata. Euler je najproduktivniji matematičar u povijesti. Nakon njegove smrti, Sanktpetersburška je akademija još punih 50 godina tiskala njegove neobjavljene radove.
(izvor: Wikipedia)

Više zanimljivosti o njegovom životu i radu saznajte na tribini!

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli!