druženja u klubovima seniora u poljskoj i hrvatskoj

 

 

Narodno sveučilište Dubrava nositelj je prvog hrvatskog Volonterskog projekta za starije, a koji se ostvaruje unutar europskog Programa za cjeloživotno učenje – potpogram Grundtvig.
Navedeni projekt ostvarujemo zajedno s partnerskom ustanovom Ośrodek Kultury Ochoty (OKO) iz Varšave, a naziv projekta je Druženja u klubovima seniora u Poljskoj i Hrvatskoj (Senior clubbing in Zagreb and Warsaw).

Sudionici projekta su osobe starije od 50 godina, polaznici programa kulture našeg i varšavskog centra za kulturu koje će u razdoblju od 2011. do 2013. godine sudjelovati kao volonteri u ostvarenju raznovrsnih programa kulture. Unutar 3 volonterska razdoblja, u Zagrebu će boraviti po dva volontera iz Varšave (sveukupno 6 volontera), te će isto tako u Varšavi boraviti sveukupno 6 volontera iz Zagreba.

Svako volontersko razdoblje organizirano je na određenu temu – tradicijska kultura, komunikacija i relaksacija te umjetnost i kultura.

Osnovna ideja ovog projekta je cjeloživotno učenje, upoznavanje novih kultura i jezika kroz neformalne i informalne oblike učenja te širenje ideje volonterstva i aktivnog građanstva.

Projekt je podržan i financiran od strane Europske unije, odnosno u Hrvatskoj od strane hrvatske Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU, Agency for mobility and EU Programmes), Programa za životno učenje, potprograma Grundtvig te u Poljskoj od strane Fondacije za razvoj sistema edukacije (Foundation for the Development of the Education System, Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji), javnih ustanova koje se bavi mobilnošću, promocijom i provedbom programa Europske unije koji se tiču obrazovanja i mladih.

O PROJEKTU S WEB STRANICE CENTRA OKO


SUDJELOVANJE NA GRUNDTVIG EUROPSKOJ KONFERENCIJI O VOLONTIRANJU ODRASLIH
Narodno sveučilište Dubrava sudjelovalo je na Grundtvig Europskoj konferenciji o volontitranju odraslih koja se održala u od 23. do 26. studenog u Varšavi, Poljska.
Sveučilište je sudjelovalo na Konferenciji kao nositelj prvog i tijekom 2011. godine jedinog hrvatskog Grundtvig volonterskog projekta za starije “Druženja u klubovima seniora u Poljskoj i Hrvatskoj”. Ispred Sveučilišta, na Konferenciji je sudjelovala Dunja Vuković, voditeljica projekta. Na Konferenciji je bilo 120 sudionika iz 32 europske zemlje – predstavnici Europske komisije, Nacionalnih agencija te sami korisnici Grundtvig aktivnosti. Sudjelovanje na Konferenciji bila ja iznimna prilika za razmjenu iskustva i znanja s drugim korisnicima koji se bave volontiranjem odraslih i aktivnim starenjem te za stvaranje novih plaformi suradnje između europskih partnera.

Više o konferenciji …

 

VOLONTERSKA RAZDOBLJA

1 / VARŠAVA, 3. – 24. 10. 2011.
tema: tradicijska kultura
volonterke: Marija Vidović i Vinka Mareković
radionice koje su vodile: Vinka – izrada hrvatskog tradicijskog nakita, Marija – vježbe istezanja i disanja sa elementima hatha yoga, relaksacija smjehom (yoga smjeha)

2 / ZAGREB, 19. 11. – 9. 12. 2011.
tema: umjetnost i kultura
volonterke: Ewa Kossakowska i Krystyna Adamiec
radionice koje su vodile: Krystyna – dramske radionice za djecu, odrasle i glumce, Ewa – tradicijski plesovi Varšave

ZAVRŠNA SVEČANOST više …

3 / Zagreb, 4. 6. – 1. 7. 2012.
tema: tradicijska kultura

4  / Varšava, 13. 8. – 9. 9. 2012.
tema: komunikacija i relaksacija

5 / Zagreb, 4. – 24. 3. 2013.
tema: komunikacija i relaksacija

6 / Varšava, 10. – 30. 6. 2013.
tema: umjetnost i kultura

 

 

POČASNI POKROVITELJ:

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI POLJSKOJ

 

 

“Ova publikacija se financira isključivo uz podršku sredstava Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze”