ekofestival

Dječje kazalište Dubrava, Cerska 1
22. – 25. travnja 2009.

kazališne predstave i likovne radionice

ulaz slobodan

 

 


Narodno sveučilište Dubrava – Ekoklub Narodnog sveučilišta Dubrava i Dječje kazalište Dubrava organiziraju drugi po redu Ekofestival, manifestaciju u povodu Dana planeta Zemlja.

Cilj nam je na jednom mjestu okupiti profesionalne i amaterske kazališne družine, likovne umjetnike, udruge građana, performativne grupe, ali i sve one koji svojim djelovanjem aktivno promišljaju, skrbe i pridonose razvoju ekološke svijesti u društvu. Jesmo li donekle uspjeli?

Dođite i ocijenite sami!


PROGRAM 2. EKOFESTIVALA 2009.

srijeda, 22. travnja / od 19 sati
RAZKAZ – Lutkarsko kazalište OŠ A. Mihanovića: Oprostite, jeste li vi, možda, vještica?
Lutkarska družina OŠ I. Gundulića: Reciklaža
Otvorenje izložbe likovnih radova učenika Škole u bolnici: Ljepota rodnog kraja

četvrtak, 23. travnja / u 19 sati
Kazalište Merlin: Proljeće blista kad je livada čista

petak, 24. travnja / u 19 sati
Dječje kazalište Smješko: Sve o vodi

subota, 25. travnja / u 11 sati
Dječje kazalište Dubrava: Patkica Žutkica

2. Ekofestival, kazališne predstave i izložbu dječjih likovnih radova, posjetilo je više od 650 posjetitelja. Zahvaljujemo svim posjetiteljima i izvođačima na odazivu te vas očekujemo na 3. Ekofestivalu koji će se održati u proljeće 2010. godine! Vidimo se!

 

22. travnja 2009. u 19 sati

RAZKAZ: OPROSTITE, JESTE LI VI, MOŽDA, VJEŠTICA? / igrana predstava
Produkcija: RAZKAZ – Lutkarsko kazalište Osnovne škole Antuna Mihanovića, 10 040 Zagreb, Dubečka 5

Tekst: prema istoimenoj slikovnici Emily Horn
Dramatizacija: Davorina Bakota
Glazba: ritmičke cjeline koje izvode sami izvođači
Glume: učenici OŠ Antuna Mihanovića
Voditeljica: Davorina Bakota, učiteljica razredne nastave

Trajanje: 25 minuta

Napušteno crno mače traži svog novog vlasnika. Čulo je da svaka crna mačka treba naći svoju vješticu. U toj potrazi nailazi na ljude raznih zanimanja za koje misli da su vještica. Skoro odustaje od te potrage dok ne naiđe na …..cijeli razred.

 

Lutkarska družina OŠ I. Gundulića: RECIKLAŽA / lutkarska predstava
Produkcija: LUTKARSKA DRUŽINA OSNOVNE ŠKOLE IVANA GUNDULIĆA, Gundulićeva 23 a, 10000 Zagreb, tel.: 01/4854 186, faks.: 01/4854 187
Tekst: članovi družine s voditeljem
Glazba: Carl Orff: Četiri komada za ksilofon; Udaraljkaški sastav Karl Peinkofer / Scenografija: članovi družine s voditeljem
Glume: Petra Šalinović (Papirko 1., 2. djevojčica), Lucia Gojčeta (Papirko 2.), Maria Magdalena Bilić (Papirko 3.), Bartol Božić (Limeni), Karla Kostadinovski (Staklenka, 3. djevojčica), Paulina Jerković (Plastika), Jan Kozumplik (Papirus, 1. dječak), Jakov Tiefenbach (stroj za reciklažu, 2. dječak), Ana Martinović (1. djevojčica)Voditelj: Zoran Čorkalo, prof. hrvatskog jezika

Trajanje: 15 minuta

Papiri u obliku „gatalica“ nakon što su odbačeni saznaju za mogućnost reciklaže koja se na kraju i dogodi i koja im omogući da ponovo postanu sastavni dio dječje igre od koje je sve i započelo.

 

Učenici Škole u bolnici: LJEPOTA RODNOG KRAJA / izložba likovnih radova
Likovne radove izradili: učenici Škole u bolnici

Mentori učenika: Ana Parać, Dubravka Skočić i Ljerkica Vinković, učiteljice RN-e i Juliana Kučan, prof. likovne kulture iz OŠ Izidora Kršnjavoga u Klinici za dječje bolesti Zagreb.
Učenici Škole u bolnici dolaze iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Na satovima likovne kulture i u okviru edukativnih kreativnih eko likovnih radionica, dobili su priliku oslikati ono što nose u svom srcu, a to je ljepota rodnog kraja.
Potezi kistom odveli su nas u čudesan svijet prirode – carstvo boja, zvukova i mirisa.

23. travnja 2009. u 19 sati

Kazalište Merlin: PROLJEĆE BLISTA KAD JE LIVADA ČISTA / igrana predstava
Produkcija: KAZALIŠTE MERLIN, 10000 Zagreb, Ulica grada Chicaga 2, tel. 01/6313 056, www.kazalistemerlin.hr, info@kazalistemerlin.hr
Tekst: Tomislav Zajec / Režija: Ana Merlin
Glume: mišić Zdeslav, Ivan Horvat; mišić Mutimir, Slavko Soblin; mišica Ivančica, Antonija Stanišić / Uvodni narator: Ana Merlin
Glazba: Vlatko Panić / Oblikovanje svjetla i ton majstor: Luka Merlin
Kostimograf: izrada kostima i rekvizita te likovni identitet predstave, Zdenko Bašić / Asistent scenografije: Kristijan Martinko
Realizacija rasvjete u predstavi: Nikola Ćurić
Tehnička potpora: Branko Deletić i Vlado Milašinčić
Marketing i prodaja: Nikola Ćurić

Trajanje: oko 50 minuta

Ovo je priča o ljepoti prirode. Prirode u nama i oko nas. Ovo je priča o malim mišićima koji svojim životima podsjećaju na velike ljude, na ljubav prema prirodi koju možemo izraziti i tako da je ne zagađujemo bacajući smeće uokolo.
Ovo je priča o zdravom nastojanju prirode za samopročišćavanjem i samoodržanjem. Mali poljski mišić živi samo tri godine. U našoj bajci mišićima  je potrebno čak četrnaest godina svakodnevnog, napornog rada, da bi uklonili stari frižider s njihove nastambe.

24. travnja 2009. u 19 sati

Dječje kazalište Smješko: SVE O VODI / igrana predstava
Produkcija: DJEČJE KAZALIŠTE SMJEŠKO, Prilaz Gjure Deželića 76, 10 000 Zagreb, Tel. i faks: 01/ 3704 377, Mob: 091/7676 709, www.kazaliste-smjesko.hr, kazaliste-smjesko@inet.hr
Tekst: Tea Gjergjizi
Režija: Swy Sküp
Glumi: Željko Mavrović
Kostimi i scena: Gordana Krebelj

Predstava se preporučuje djeci od 3 do10 godina.

Trajanje: 35 minuta

Voda je čovjeku potrebna za život, no sve je manje čiste, pitke vode. U predstavi kroz stalnu interakciju s glumcem djeca saznaju vrlo korisne informacije o vodi, o njenoj važnosti za život i, naravno, o tome kako je najbolje očuvati i  zaštititi.
Kroz smijeh, zabavu i kazališnu predstavu uče se zanimljive i korisne stvari, jer će oni jednog dana odlučivati o stanju i načinu života na našoj planeti!!

25. travnja 2009. u 11 sati

Dječje kazalište Dubrava: PATKICA ŽUTKICA / lutkarska predstava
Produkcija: Dječje kazalište Dubrava, 10040 Zagreb, Cerska 1, tel: 01/2050 043, faks: 01/2910 487, www. ns-dubrava.hrkazalište@ns-dubrava.hr
Tekst: M. Gernetova / T. Gurevičova
Redatelj: Rudolf Zubčić
Scena i lutke: Antun Crljen
Autor glazbe: Stjepan Matanović
Igraju: Patkica, Lisica, Jež, Zec: Antun Čajko Šešerko, Zorica: Ivana Kuterovac, Srećko: Nenad Zlamal

Predstava se preporučuje djeci od 3 do 10 godina.
Trajanje: 45 minuta

Predstava Patkica Žutkica Dječjeg kazališta Dubrava, kao i izvorni tekst M. Gernetova/T. Gurevičove uistinu zaslužuju posebno mjesto na hrvatskoj kazališnoj sceni namijenjenoj najmlađoj publici. Ona na iznimno dojmljiv način spaja kazališnu igru s odgojno-obrazovnim elementima. Tijekom predstave isprepliću se glumci i lutke, koji vještom igrom osvajaju scenski prostor. Predstava pruža mogućnost interaktivne igre između glumaca i djece u publici, što je svakako njena najvrjednija komponenta. Iako nam se gledajući površnim okom može i tekst i njegova izvedba učiniti zastarjelim, ne možemo zanemariti činjenicu da je i nas, kao i nekoliko tisuća djece koja su već vidjeli ovu predstavu osvojila jedna malena, žuta patkica svojom naivnošću, i njena čuvarica Zorica svojom iskrenom dobrotom. Predstava Patkica Žutkica potiče kod djece osjećaj za pravednost, oprez i prijateljstvo.

Naša Patkica Žutkica 25. travnja 2009. proslavit će svoju 430-tu izvedbu. Tog istog dana proslavit ćemo i rođendan gospodina Rudolfa Zubčića jednog od umjetničkih voditelja Dječjeg kazališta Dubrava i značajnije od svega za ovu priču, redatelja slavne nam Patkice Žutkice.


Organizator:
NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA
Ekoklub Narodnog sveučilišta DubravaŽ
Vesna Klaić, organizatorica programa kulture
tel. 01/2050 037, mob. 099/2050 037
e-mail: vesna.klaic@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Leo Vukelić, voditelj Dječjeg kazališta Dubrava
tel. 01/2050 038
e-mail: kazaliste@ns-dubrava.hr

Pokrovitelj:
Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba