ekoklub

ODGOJ I OBRAZOVANJE ZA OKOLIŠ – EKOKLUB

Cjelogodišnji program aktivnosti ostvaruje se unutar nekoliko skupina: Ekopatrola, Mladi istraživači, i Aktivisti. One zajednički obrađuju probleme zaštite prirode i okoliša. Rezultate svog rada predstavljaju zajedničkim akcijama, izložbama i izletima. Program je namijenjen djeci i mladima.
Sudjelovanje u programu je besplatno.

EKOPATROLA

Početak programa u 2010.: ožujak
Namjena: djeca od 9 do 15 godina
Mjesto održavanja: NS Dubrava, Cerska 1 i terenska istraživanja Gornje i Donje Dubrave
Vrijeme održavanja: terenska istraživanja četvrtkom prema dogovoru


Polaznici ovog programa istražuju kvalitetu vode i stupanj zagađenosti potoka Dubrave te bilježe vrijednosti nitrita, nitrata, amonijaka, fosfata, tvrdoću vode i pH.

Rezultati dosadašnjih istraživanja: prema našim dosadašnjim istraživanjima možemo zaključiti da su potoci Trnava i Čučerska reka u kategoriji dobrog stanja, dok su potoci Branovec i Štefanovec u kategoriji umjereno dobrog ekološkog stanja. Djelovanje ljudi na potoke Trnavu i Čučersku reku nije veliko pa je zbog toga kakvoća vode na dobroj razini, dok potoci Branovec i Štefanovec pokazuju umjerena odstupanja uslijed ljudske djelatnosti, a poremećaji su znatno veći nego u uvjetima dobrog stanja.
Posebno naglašavamo da u svim potocima postoji velika količina otpada, a u zagađenosti glomaznim otpadom prednjači potok Branovec.

____________________________

AKTIVISTI

Početak programa 2010.: program kontinuirano traje cijelu školsku godinu
Namjena: djeca od 7 do 15 godina
Mjesto održavanja: NS Dubrava, Cerska 1
Vrijeme održavanja: četvrtkom od 19 do 21 sat

Program je namijenjen djeci od 7 do 15 godina koji se prvi put susreću s pojmom ekologija. Promatrat ćemo bilje i životinje kroz godišnja doba, tražiti moguće zagađivače, razmisliti što mi možemo napraviti za očuvanje čistoće voda, tla i zraka. Sve to ćemo pokušati uloviti fotoaparatom.

Voditeljica: Smiljana Bar

 

____________________________

MLADI ISTRAŽIVAČI / tema 2010: šišmiši

Početak programa 2010.: veljača
Namjena: djeca i mladi
Mjesto održavanja: NS Dubrava, Cerska 1 i terenska istraživanja Gornje i Donje Dubrave
Vrijeme održavanja: radnim danom prema dogovoru u večernjim satima

Terenski rad: u veljači, na području Dubrave, postaviti ćemo kućice (gnjezdilišta) za šišmiše. U srpnju ili lipnju, ovisno o vremenskim prilikama, posjetiti ćemo jedan od parkova na području Dubrave gdje ćemo slušati glasanje šišmiša pomoću ultrazvučnog detektora i odredili prisutne vrste. Završno terensko istraživanje biti će u špilji Veternici, važno staništu šišmiša u ovom dijelu Hrvatske.

Polaznici istraživačke skupine Ekokluba NS Dubrava putem terenskih radionica upoznaju zanimljivosti prirodne baštine kvarta u kojem žive.

Tema koju će obrađivati u 2010. godini je zaštićena fauna Zagreba i Dubrave – šišmiši Grada Zagreba. Naime, iako su se mnoge vrste šišmiša prilagodile čovjekovom staništu i dolaze u blizini čovjeka, šišmiši još uvijek izazivaju neopravdani strah kod djece, ali i odraslih.

Tijekom pet radionica djeci ćemo ukratko objasnili biologiju i ekologiju šišmiša te važnost njihove zaštite, izraditi ćemo kućice za šišmiše te ih postaviti na području Dubrave.  Na temelju naučenog, djeca će vođena vlastitom kreativnošću, sama izraditi letke i plakate, a tijekom posljednje radionice i PowerPoint predavanje o šišmišima … S rezultatima svojih istraživanja upoznat će javnost putem predavanja za djecu i mlade u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Dubrave.

Koordinatori programa: Smiljana Baran i Vesna Klaić

Program se ostvaruje u suradnji s Udrugom TRAGUS

____________________________

1. POSTAVLJANJE KUĆICA ZA ŠIŠMIŠE

subota, 27. veljače u 10 sati kod OŠ Antuna Mihanovića u Dubcu.

slika – uskoro

____________________________

PRIJAVE ZA SVE RADIONICE SU U TIJEKU!

Prijavnicu iskopirajte u MS Word program, ispunite ju i pošaljite na e-mail ooo@ns-dubrava.hr.

Ime i prezime:
Datum rođenja:
Adresa:
Telefon:
Škola:
Razred:
Program:
(Ekopatrola/Mladi istraživači/Aktivisti)

 

Kontakt:
Centar za programe akcija i manifestacija NS Dubrava
Vesna Klaić, voditeljica programa Ekokluba
tel. 01/2050037, mob. 099/2050037
vesna.klaic@ns-dubrava.hr

Ukoliko želite dobivati obavijesti o aktivnostima Ekokluba možete se prijaviti na: vesna.klaic@ns-dubrava.hrPokrovitelji programa:

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba