europska noć kazališta

O projektu

Projekt NOĆ KAZALIŠTA (European theatre night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.
Pored niza već gotovih predstava, NOĆ KAZALIŠTA svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta… Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Od 2009. godine uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske NOĆ KAZALIŠTA prerasla je u manifestaciju na nacionalnoj razini u koju se uključuju gotovo sva relevantna hrvatska kazališta i kazališne skupine. Pored toga, ima i ambiciju širenja na zemlje regije i Europe, što su od ove godine prepoznali i partneri iz Republike Slovačke i Bosne i Hercegovine. Slovački Kazališni institut (www.nocdivadiel.sk) za Noć kazališta 2010. okupio je 26 kazališta iz te zemlje, dok su se Bosanskom narodnom pozorištu iz Zenice (www.noc-teatra.ba) priključila čak 30 kazališta s područja Bosne i Hercegovine. Ideja ovog projekta i jest uključiti što više sudionika kako bi NOĆ KAZALIŠTA postala tradicionalna i prepoznatljiva europska manifestacija.

 


Noć kazališta će se održati 19.11.2011.

 

Više na:

www.noc-kazalista.com

www.europeantheatrenight.com