likovni programi

tečaj crtanja i slikanja

Program crtanja: Tehnike promatranja i određivanja privida (slike). Prividne veličine, kutovi, pravci u prostoru (geometrijska tijela). Analiza i građenje volumena na crtežu. Osnove kompozicije. Tehnike crtanja suhim materijalom (olovka, ugljen, kreda). Tehnike crtanja mokrim materijalom (tuš, močila), perom, kistom i lakiranjem.
Program slikanja: Osnove kompozicije. Ton. Osnovne boje, miješanje boja. Spektar prigušene boje, komplementarne boje, tople-hladne boje. Tehnika tempere. Tehnika uljene boje, pomoćna sredstva, lakovi. Akvarel.
Skupine: Djeca školskog uzrasta i odrasli.
Satnica: 64 sata tijekom školske godine, jednom tjedno po dva školska sata.
Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a.
Termini: srijedom; 10.00-11.30 / 16.30-18.00 / 18.00-19.30 / 19.30-21.00 sati
Voditeljica: Marcela Munger i Svebor Vidmar


tečaj keramike

Program: Keramički osnovni materijal. Priprema gline. Dodaci glini. Alati. Formiranje pune forme. Keramička peć. Kompozicija plohe. Keramička pločica. Crtanje i modeliranje keramičke šuplje forme. Angoba. Slip. Porozna keramika. Modeliranje. Keramička kutija. Keramička figura. Oksidi. Glazure. Emajli. Ukrasni privjesci. Slobodna keramička forma.
Skupine: Djeca školskog uzrasta i odrasli.
Satnica: 64 sata tijekom školske godine, jednom tjedno po dva sata.
Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a.
Termini: utorkom od 19.15 do 21.15 sati / grupa u pripremi
Voditeljica: Marija Stojanović


mala škola primijenjenih umjetnosti

Program: Tečaj male škole primijenjenih umjetnosti prilagođen je uzrastu i predznanju polaznika. Obogaćen je novim saznanjima iz područja likovne pedagogije. Pažnja je usmjerena na inovativne likovne tehnike kojim se izrađuju raznovrsni ukrasni, uporabni predmeti s naglaskom na prigodnu tematiku (Božić, Uskrs, Fašnik, Valentinovo…). Obuhvaćene su likovne tehnike kao što su crtanje, slikanje, kiparstvo, grafika, oslikavanje svile, stakla, porculana; rad s fimo masom, voskom , glinom, gipsom, drvom; osnove papir plastike, tapiserije, ručnog rada (vezenje, tkanje, makrame), lutkarstva; izrada mozaika i nakita od perlica kojima se pristupa na originalan način upotrebom priručnog i prirodnog materijala.
Skupine: Djeca od 5 do 14 godina.
Satnica: za predškolsku i osnovnoškolsku djecu 64 sata - jednom tjedno po dva školska sata
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: ponedjeljkom (za osnovnoškolsku djecu) – od 19.30 do 21.00 sat
……………..utorkom (za predškolsku djecu) – od 17.30 do 19.00 sati / grupa u pripremi
Voditeljica: Ana Jakić Divković i Janja Jukić

UPISI SU MOGUĆI TIJEKOM CIJELE GODINE!


mala škola ilustracije i stripa

Program: Povijest stripa, izrada ilustracija i scenarija za strip, izrada likova, karakterizacija, stilizacija, kadriranje, planovi, perspektiva, tuširanje, bojanje, upotreba oblačića, zvukovi u stripu, analiziranje stripa.
Skupine: Djeca od 6 do 14 godina.
Satnica: 48 sata tijekom šest mjeseci - jednom tjedno po dva školska sata.
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: ponedjeljkom od 19.30 do 21.00 sati / grupa u pripremi
Voditeljica: Sanja Pribić

MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA 2009./2010.
Voditeljica: Branka Nikolić Nara


MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA 2008./2009.
Voditeljica: Branka Nikolić Nara

Mala škola ilustracije i stripa utemeljena je u rujnu 2007. godine pri Narodnom sveučilištu Dubrava. Prvi voditelj bio je akademski kipar Robert Zdarilek koji se dugi niz godina bavio, osim izrade skulptura, stripom i animiranim filmom. Neko vrijeme, predavao je i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zahvaljujući Zdarilekovoj inventivnosti i neposrednosti, polaznici su uspješno, kroz igru i druženje, učili o povijesti stripa i svim likovnim elementima. Djeca su napredovala u crtanju glavnih i sporednih likova te pozadina, shvaćajući princip perspektive. Pritom su učili koristeći računalo kao pomoćno sredstvo za obradu crteža. Nastali su odlični crtački stripovi, no najveći problem predstavljao im je scenarij.
U 2009. godini tečaj je preuzela iskusna ilustratorica Branka Nikolić Nara koja trenutno radi za sve vodeće izdavačke kuće u zemlji i sudjeluje na svim važnijim izložbama i sajmovima knjiga vezanim za ilustraciju. Upravo je ove školske godine djeci usmjerila svu pozornost na izradu kavalitetnog scenarija i slijeda kadrova, kako bi priča, kroz crtež, bila što jasnije ispričana. Narodno sveučilište Dubrava u Maloj školi ilustracije i stripa vidi pravi potencijal za stvaranje budućih crtača stripova i ilustratora, čime će se pojačati cjelokupna hrvatska produkcija koja posljednjih godina proživljava svoje zlatno doba.
Svebor Vidmar


MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA - 2007./2008.
Voditelj: Robet Zdarilek, akademski kipar


origami art radionica

Program: Tečaj je prvenstveno namijenjen upoznavanju različitih tehnika savijanja i oblikovanja papira koje se koriste u modernom origami artu. Počinje se s jednostavnim formama, pri čemu polaznici uče čitati i zapisivati origami dijagrame, da bi kasnije mogli izrađivati složenije modele.
Skupine: osnovnoškolska djeca, studenti, zaposleni i umirovljenici.
Satnica: 24 sata tijekom školske godine - jednom tjedno po dva školska sata.
Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a.
Termini: u pripremi
Voditeljica: Sanja Srbljinović Čuček

 

slikanje na svili

Program: upoznavanju s  materijalom i poviješću oslikavanja svile,  izrada pripremnog crteža,  koloriranje, sušenje i glačanje, oslikavanja svile voskom – batik, izrada nakita od bojane svile i perli.
Skupine: za srednjoškolce, zaposlene i umirovljenike.
Satnica: 24 sata tijekom tri mjeseca - jednom tjedno po dva puna sata.
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: u pripremi
Voditeljica: Ana Jakić Divković

 

tečaj grafike

Program: crno-bijele monotipija, monotipija u boji, grataž, kartonski tisak, tisak špagom, linorez, suha igla i kolografija.
Skupine: za osnovnoškolce,  srednjoškolce, zaposlene i umirovljenike.
Satnica: 24 sata tijekom tri mjeseca - jednom tjedno po dva školska  sata.
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: u pripremi
Voditelj: Jure Kokeza

 

tečaj kiparstva

Program: upoznavanje s likovnim elementima kao što su ploha, volumen, prostor, površina, boja, ritam, proporcija, monolitna masa, udubljeno-ispupčena masa, prošupljena masa, plošno istanjena masa i linijski istanjena masa,  reljefa, slobodna plastika…
Skupine: za osnovnoškolce,  srednjoškolce, zaposlene i umirovljenike.
Satnica: 24 sata tijekom tri mjeseca - jednom tjedno po dva školska sata.
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: u pripremi
Voditelji: Bojan Dolenec

 

svijet karikature

Program: povijest karikature, likovne zakonitost, filozofija karikature, materijal, perspektiva, teksture…
Skupine: za osnovnoškolce,  srednjoškolce, zaposlene i umirovljenike.
Satnica: 24 sata tijekom tri mjeseca - jednom tjedno po dva školska sata.
Pohađanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Termini: u pripremi
Voditelji: Davor Trgovčević

 


PRIGODNE LIKOVNE RADIONICE

Narodno sveučilište Dubrava svake godine organizira niz prigodnih kreativnih radionica za djecu osnovnoškolske dobi na temu Božića, Uskrsa i fašnika.

USUSRET USKRSU 2012. – 29. 12. 2012.

Učenici 2. c razreda  iz osnovne škole Ivan Mažuranić uspješno su izrađivali uskrsnog zeca u tehnici origami pod stručnim vodstvom Sanje Srbljinović Čuček.

USUSRET BOŽIĆU 2010.15. 12. 2010.

Učenici 1A, 1B i 1C iz osnovne škole Ivan Mažuranić i učenici  2C i 2D iz osnovne škole Mato Lovrak uspješno su izrađivali anđela od stiropora i drvenih kuglica uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET USKRSU 2010.25. 3. 2010.

Djeca iz vrtića Pčelica uspješno su izrađivala pijetlića od papira uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET BOŽIĆU 2009.8. 12. – 17. 12. 2009.

Učenici osnovnih škola Ivan Mažuranić i Mato Lovrak uspješno su izrađivali božićnog anđela od krep papira i poklon kutiju u obliku bora uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET USKRSU 2009. 2. 4. – 3. 4. 2009.

Djeca iz vrtića Pčelica i učenici osnovnih škola Ivan Mažuranić i Vukomerec uspješno su izrađivala pijetlića u gnijezdu od papira uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET BOŽIĆU 2008. 2. 12. – 12. 12. 2008.

Učenici osnovnih škola A. B. Šimić, Ivan Mažuranić, Mato Lovrak i Antun Mihanović uspješno su izrađivala božićne zvijezde od papira i ukrasne kuglice od papira i perla uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET USKRSU 2008. 10. 3. – 14. 3. 2008.

Uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić, djeca iz osnovne škole A. G. Matoš, Čučerje i Žuti brijeg uspješno su izrađivala uskrsne košarice od papira u boji.

USUSRET FAŠNIKU 2008. 28. 1. – 29. 1. 2008.

Učenici razreda 3A, 3B, 3C i 3D iz osnovne škole Antun Gustav Matoš uspješno su izrađivali fašničke krune od papira uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET BOŽIĆU 2007. 10. 12. – 19. 12. 2007.

Učenici osnovnih škola Ivan Mažuranić, Antun Gustav Matoš, Retkovec i Špansko uspješno su izrađivali pahuljice od papira i ogledala, anđele od papira i nakit za bor od debelog filca uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić.

USUSRET FAŠNIKU 2007. 13. 3. – 16. 3. 2007.

Uz stručno vodstvo Mirjane Kranželić i pomoćnica Maje Mađer i Helene Vrdoljak, učenici osnovnih škola Ivan Mažuranić, Granešina i Čučerje uspješno su izrađivali maske od papirnatih tanjura i fašničke krune od papirnatih traka.

Kontakt osoba: Svebor Vidmar, tel. 2050-063