Izazovi linije

IZAZOVI LINIJE

Suvremena keramika i staklo – 6. 2.– 22. 2. 2012.


Sanja Stani

IZAZOVI LINIJE

Linija je elementarno i na prvi pogled maksimalno asketsko likovno izražajno sredstvo, koje međutim ima tu sposobnost da od minimuma stvori maksimum. Da svojom izražajnošću stvori neočekivano bogatstvo vizualnih asocijacija i doživljaja. Linija u sebi sažimlje dinamiku i energiju, ali i snagu i strukturalnost. U znalačkim linijskim potezima združuju se analitičnost, emocionalnost i impulzivnost, disciplina i spontanost, snaga mišljenja i snaga imaginacije. Izražavanje linijom pohvala je ruci, jer se tako bilježi vlastito disanje i vlastito postojanje, kao tragovi stanja i raspoloženja, ali i egzistencijalnih razmišljanja. Profinjenom jednostavnošću linije moguće je ispričati cijeli niz likovnih priča – od onih meditativnih, do onih zgusnuto ekspresivnih. Pritom je moguće jednako uvjerljivo pričati o cijelim svjetovima, kako o onim unutarnjima, svojih autora, tako i o onima cijeloga čovječanstva. Isto tako se i  hvatati jednim krajem za daleke korijene kolektivne memorije, a drugim za beskrajne linijske spirale univerzuma. Nije stoga čudno da je umjetnicima linija uvijek izazov, od pamtivijeka do danas. Pogotovo je ona izazov danas, provlačeći se u svim medijima. Bila je ona, ne bez razloga, u ovom slučaju izazov i grupi keramičara suvremenog izričaja Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, koji u slijedu cijelog niza tematskih projekata realiziranih posljednjih godina pomiču keramiku u područje suvremene umjetničke prakse, smještajući je uz bok ostalim aktualnim medijima i time u područje promatranja iz suvremenog rakursa.

Najnoviji projekt iniciran od ove sekcije – IZAZOVI LINIJE, može se reći da na određeni način predstavlja drugi dio 2010. godine izvedenog projekta „Kiparsko u keramici“, koji se bavio problematikom volumena u keramičkome mediju, odnosno odnosom keramičarskog i kiparskog pristupa u građenju volumena. Sada međutim, u ovome projektu, nije u fokusu interesa način oblikovanja i modeliranja forme, već način komuniciranja s linijom u keramici. Linijom koja je tu prisutna na tri načina: kao plošna (na podlozi), prostorna i virtualna, a kroz radove autora mogu se pratiti njezine metamorfoze. Najčešće se, u većine izloženih radova, ona voli držati podloge, pa keramičari, komunicirajući s njom u zoni epiderme, stvaraju svojim linijsko-crtačkim ili linearno-slikarskim oslikom uzbudljivo vizualno događanje na površini keramičkih (i staklenih) ploča, skulptura, objekata, plitica, vaza, tanjura… Pritom imaginacija umjetnika kreće od minimalistički urezanog ili iscrtanog arhetipskog crteža, te u površinu utisnutog crtolikog udubljenja, do profinjenih linijskih struktura i „hokusaijevskih“ šara. Ili od dominacije jedne zlaćane linije, do bogatog kolorističkog linijskog vatrometa. Takva „površinska linija“ nekad se ipak poželi transformirati iz neopipljivo-dvodimenzionalnoga u opipljivo-trodimenzionalno – iz plošnoga u prostorno, pa združujući se s drugim materijalima i medijima, sa svjetlom i sa zrcalnim efektima, ona zaposjeda prostor kao instalacija ili objekt. Odnos linije/crteža i prostora tad se mijenja, a na našu percepciju i osjetila dodatno djeluju i pridruženi efekti. Zato se u toj situaciji mijenja i njezino sagledavanje, jer sve prelazi u drugu i drukčiju dimenziju. A pogotovo je ta dimenzija drukčija onda kad linija odskoči iz prostorno-taktilne zbilje u neopipljivi svijet elektronskih medija, u kojima se, začudo, unatoč svom taktilnom porijeklu, ona osjeća lako i prostorno oslobođeno. Jer tu je ona, kao što je to često slučaj i sa suvremenim crtežom, kroz multimediju i video ušla u jednu novu realnost.

Važno je na kraju reći da autori koji tu sudjeluju na izložbi IZAZOVI LINIJE pripadaju onoj grupi suvremenih keramičara koja njeguje poseban odnos prema mediju keramike. Keramičari su to koji imaju naglašenu osjetljivosti za prirodu svoga medija, za oblikovanje forme, ali i za strukturu površine i njezinu obradu. Njihov je pristup analitički, a način rada strog i discipliniran. Unatoč tome, radovi su im puni privlačne poetičnosti i snažne energije. Volumeni koje stvaraju i koji su u ovome projektu jedna od podloga njihovih linijskih vizualnih igara, najčešće su sažeti, reducirani i zgusnuti, strukturalni i elementarni. Time su sukladni onoj elementarnoj prirodi same linije, koja se skoro „sestrinski“ pridružuje po karakteru joj sličnim skulpturama, objektima, pločama i instalacijama, na čijim površinama, ili u čijem zagrljaju znalački profinjeno pleše svoj likovni ples. Dojam koji najposlije odašilju djela ovih umjetnika istinski je snažan. Jer minimalistička redukcija uvijek nosi maksimalnu vizualnu poruku, što je ovaj projekt dokazao. Dokazao je da jednostavni, sažeti i profinjeno korišteni izražajni efekti otvaraju (posebno u keramici!) sva osjetila i magično uvlače gledatelja u priču. I na kraju je još jednom potvrdio da podvrgavanje keramike suvremenim vizualnim transformacijama otvara nove mogućnosti iščitavanja ovoga medija, što u kontekstu suvremenog iščitavanja daje keramici novu vizualnu puninu i novo značenje.

Višnja Slavica Gabout


Boris Roce


Zdenka Pozaić

KATALOŠKI POPIS:

Vedrana Balković
1.  Glazbala 1 (2 gitare) – objekti (keramiika, žica)
2. Glazbala 2 (1 citra) – objekt (keramika, žica)
3. Glazbala 3 (2 harfe) – objekti (keramika, žica)

Andrea Bassi
1. Art, mozaična slika
2. Art I, mozaična slika

Željka Bračko
1. Slikopisi davnina, instalacija

Smiljana Brezovec Meštrić
1. Igram se linijom, linija se igra sa mnom – instalacija

Ivančica Cvitić Znidarčić
1. Ptica I, plitica
2. Ptica II, plitica

Nadica Eichhorn
Linija keramosfere 1, skulptura
Linija keramosfere 2, skulptura

Đurđica Horvat
1. Poruka iz srca, instalacija

Pamela Ivanković
1. Basic line, instalacija

Vera Kovačić
1. Diptih 2, keramičke ploče
2. Diptih 3, keramičke ploče

Željka Korbar
1. Pravi put, instalacija (keramika/svjetlo)

Andrea Kržišnik Pušić
1. Mjera linije, keramička ploča

Višnja Markovinović
1. Linije u recesiji, skulptura

Marta Milunić
1. Smiling silos, grupna skulptura

Ljerka Njerš
1. Atomska jezgra (iz ciklusa Hommage Ruđeru Boškoviću), ploča, staklo
2. Igra odvojenih svjetova (iz ciklusa Hommage Ruđeru Boškoviću), ploča, staklo

Marina Orlić
1. Val, skulptura
2. Titanic, skulptura
3. Čovjek u moru, skulptura

Vladimir Pecić
1. Otisak linije I, keramička ploča
2. Otisak linije II, keramička ploča

Zdenka Pozaić
1. Zidovi sjećanja 19 i 20 (objekti)

Neva Prpić
1. Bon appetit, instalacija

Karmen Ptičar
1. DVD film i rad čiji je nastanak prikazan na DVD-u

Boris Roce
1. Vaza 27, skulptura, oslik grafičkim tehnikama
2. Grmlje 1, keramička ploča, oslik keramičkim i grafičkim tehnikama
3. Pejzaž 3, keramička ploča, osliik keramičkim i grafičkim tehnika

Đurđica Skelin
1. Utisak 1 – keramička ploča
2. Utisak 2 – keramička ploča

Liljana Smodlaka
1. Linea I, keramička ploča, žica
2. Linea II, keramička ploča, žica

Sanja Stani
1. Vrtlog I, skulptura
2. Vrtlog II, skulptura

Blaženka Šoić Štebih
1. Treba li presjeći keramički gordijski čvor?, skulptura

Marina Tudjina Badurina
1. Suza, skulptura

Ivančica Vončina
1. Dva vrča, grupna skulptura

Klaudija Vukman
1. Jasna, skulptura
2. Čista, skulptura


Pamela Ivanković


Višnja Markovinović


Željka Korbar

Projekt „Izazovi linije“ pokazuje i problematizira sve mogućnosti izričaja koji se u suvremenoj keramici i staklu temelji na urezanoj, oslikanoj, ili oprostorenoj liniji (crtežu). Izlažu autori ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan koji se već niz godina znalački izražavaju na način primjeren našem dobu, stvarajući u svome mediju suvremena i metjerski profinjena djela. Djela u kojima je uvijek koncentrirana beskrajna znatiželja, jer ovi autori često posežu i za novim tehnikama, a vole prigrliti i druge (nove) medije. Kad su se umjetnici u ovome projektu poigrali linijom, to je za njih bio još jedan izazov, ali i intrigantna i kreativna igra. Rezultat je pokazao bogatstvo imaginacije na naizgled jednostavnu temu: od minimalističkih ureza i crteža, te koloristički profinjenih igara na površini, do skulptura, objekata, ready-madea, svjetlosnih projekcija, instalacija i video-arta.

Višnja Slavica Gabout


Vedran Balković


Ljerka Njerš

Autori/izlagači:
Vedrana Balković, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Vera Kovačić, Željka Korbar, Andrea Kržišnik Pušić, Višnja Markovinović, Marta Milunić, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman


Smiljana Brezovec Meštrić


Andrea Bassi


Željka Bračko

fotografije s otvorenja izložbe


.


(iz knjige dojmova)

Autorica koncepcije i selektorica radova je Višnja Slavica Gabout.
Organizator izložbe: ULUPUH