Izložba članova Udruge Mansarda

MIROSLAV CIMER, MLADEN LUGOMER I IVAN MARETIĆ

Udruga Mansarda – 17. 11. – 4. 12. 2014..

.
MIROSLAV CIMER

Slikar akvarela

Slikarstvo Miroslava Cimera, građeno je na klasičnim vrijednostima. Svoju slikarsku individualnost izgradio je na našoj bogatoj likovnoj baštini. U akvarelu nema previše akrobacija već se treba držati klasične likovne discipline: boja i voda na bijelom papiru. Tim likovnim sredstvima M. Cimer je sagradio slike ove svoje izložbe: “Galebovi“, “Lavande na Hvaru“, “Mali porat“, “Masline iz Luna“… Akvareli su mu puni svijetla, boja, priča, atmosfera i imaju karakter lirske figuracije. Njegovi akvareli “Moja obala, “Ribarske kuće“, “Barke“… nastale su dobrim linearnim i zračnim perspektivama što govori da Cimer ima veliku slikarsku kulturu, iskustvo i senzibilitet. Izvirivanje bijelog papira i prozirnost boja daju svježinu, odličnu igru i slikovitost njegovim akvarelima. Slikajući stare primorske ribarske kuće, obalu, masline… iz kojih izbija fluid tišine i prošlosti, daje također melankoliju svakodnevnosti i daje duh podneblja istovremeno urastajući u zagonetan sklop sudbina. Dakle M. Cimer je privučen slikovitošću starih kuća, konoba, dvorišta, maslina, mora… nastojao je jednostavnim likovnim jezikom definirati prirodne zakonitosti života i ući u problematiku ljudskog postojanja. Ponekad svijetlim bojama i akscentima jakih smeđih tonova, prenio je nostalgična raspoloženja gdje se idila i dramatika dodiruju u nekim čudnim konstelacijama. Ponegdje se pak, prisutnost čovjeka nameće kao “eho“ škrtog mukotrpnog življenja i tvrdoglave upornosti za opstankom. Cimerovi akvareli puni su narativnosti, povijesti, poruka i mira ali i života, ljepote, radosti i ljubavi.

Mr. Vesna Kajić – Lalić


.
Miroslav Cimer
rođen je 1949. godine u Osijeku. Živio je u Puli, Splitu, te 35 godina u Zagrebu. Radio je kao ekonomist u modnoj industriji. Ljubav za slikarstvo nosi od djetinjstva. Najdraža slikarska tehnika mu je akvarel. Bavio se i kiparstvom, učio u centru za kiparstvo “Rokov perivoj“ u klasi prof. Nikole Pećka. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Sloveniji. Imao je do sada 20-ak skupnih i 6 samostalnih izložbi slika. Član je HLD-Zagreb i HDLLU “Mansarda“, te član manifestacije “Art viva Likum“ Zagreb.
.

MLADEN LUGOMER

Slikar atmosfera

Mladen Lugomer je slikar finih atmosfera, slikar svjetla i čini se da svojim slikama želi uljepšati svijet oko sebe. Učinilo mi se da tematski najviše voli slikati drveće (šume) u svim godišnjim dobima. No veći broj slika me brzo uvjerio da Lugomer nije ograničen slikar, već svestrani umjetnik koji uspješno zaustavlja svijet oko sebe i uspješno se izražava u više slikarskih tehnika: pastelu, akvarelu, ulju i crtežima. Njegove slike su pune dobrih kompozicija, finih tonova boja (atmosfera), bilo da slika krajolike, figure ljudi, konje ili religiozne teme. Tišinu njegovih atmosfera, ne mogu poremetiti ni ljudske figure koje ponekad prošetaju njegovim pejzažima. Lugomer sve spretno i vješto komponira te daje dobre linearne i zračne perspektive. Iako živimo u vremenu stvaralačke slobode, nije lako naslikati nešto apsolutno novo. Slikar Lugomer zna da umjetnosti nema bez njene vlastite prošlosti, i zato ostaje u okvirima tradicionalnog slikarstva. Nastoji pak, da mu slike budu orginalne, neobične, iskrene, da zrače mirom i ljubavlju a to je baš danas gledateljima najpotrebnije.

Mr. Vesna Kajić – Lalić


.
Mladen Lugomer
rođen je 1954. u Križevcima. Živi u Zagrebu. U početku se bavio crtanjem te karikaturom . Dobitnik je nekoliko nagrada. Također se bavio scenografijom i plakatom. Autor ima također smisla za oblikovanje skulptura, te posljednjih nekoliko godina izrađuje unikatne drvene suvenire. Omiljene slikarske tehnike su: pastel i akril. Sudjelovao je na brojnim skupnim i četiri samostalne izložbe, te brojnim likovnim kolonijama. Član je HDLLU “Mansarda“ iz Sesveta.

.
IVAN MARETIĆAvanture u bojama

Svaka slika Ivana Maretića djeluje iskreno, bogato i svečano. Njegovi kontinentalni i mediteranski pejzaži u tehnici ulja na platnu samo su izgovor za odlazak u čarobni svijet boja koje nanosi u debelim mrljama i potezima pa slike također djeluju reljefno i monumentalno. One govore da autor ima veliko znanje, iskustvo, spretnost i zrelost te da ima i zadovoljstvo koje ga tjera da stvara, da ide u likovne avanture i da otkriva nove mogućnosti jer Maretić ne misli da je u umjetnosti sve rečeno. U njegovim slikama se dodiruju realizam i impresionizam. Ponekad je autor dosta deskriptivan, naročito u crtežima olovkom ali najčešće dočarava fine atmosfere prigorskih pejzaža. Svojom bogatom kolorističkom paletom oslikao je šume, hrastove, breze, vrbe, voćnjake, livade, cvijeća… zaustavio je sadašnjost i teži vječnosti, pružajući otpor prolaznosti. Iz mnogih njegovih šumskih pejzaža, zrače nevidljivi fluidi finih energija koje jačaju naše živce a mogu i da liječe naše duše. Preporučujem autoru da i dalje strpljivo studira i traga za likovnim vrijednostima i da i dalje obogaćuje našu likovnu baštinu te da sada u mirovini, potpuno ispuni svoju sudbinu slikara.

Mr. Vesna Kajić – Lalić

Ivan Maretić rođen 1948. godine, u Maloj Trnovitici, pokraj Garešnice. Slikarstvom se počinje baviti 70-tih godina. Počeci slikarskog djelovanja vezani su uz likovnu sekciju “UNIKONZUMA”, u okviru koje i samostalno izlaže. Sudjeluje na smotri likovnih amatera Hrvatske u Sisku i Varaždinu, te na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama. Bio je član likovne grupe Središće u Novom Zagrebu. Živi u Sesvetama. Radni vijek je proveo u aranžerskoj struci, a sada je u mirovini, te i dalje intenzivno slika. Do sada je imao pet samostalnih izložbi. Član je HDLLU – MANSARDE u Sesvetama.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros