Izložba Marine Ivančić

MARINA IVANČIĆ

Ahh – 17. 9. – 11. 10. 2018.

Ahh

Linija horizonta oduvijek je dražila ljudsku maštu. Ona predstavlja daljinu, put u nepoznato i spoj zemlje i neba, to jest spoj našeg postojanja s prostranim i nepoznatim svemirom. Horizonti nas zavode svojom zamamnom širinom, svojim obećanjem neobičnih iskustava i predjela drugačijih od onih u kojima se odvija naša svakodnevica, a stalna težnja zapadnog čovjeka za novim otkrićima u njima pronalazi odgovarajuću metaforu. Horizontima na svojim slikama gledatelja zavodi i mlada umjetnica Marina Ivančić. Zavodi i intrigira.

Na jednostavnim prizorima ona pokazuje raznolike eksterijere u različita doba dana i godine, uglavnom u izduženom horizontalnom formatu (s nekoliko eksperimentalnih vertikalnih). Tim slikama vlada linija horizonta koja ih dijeli na dvije dominantne plohe, a usred njihove praznine nalaze se rijetki objekti ili figure. Ti široki planovi podsjećaju na totale u western filmovima, koji indiciraju ljudsko mjesto u golemoj prirodi i njezino postupno pokoravanje. Na prostorima koje nam Marina Ivančić prikazuje sve daljnje asocijacije i poveznice s različitim slikarskim i fotografskim ciklusima mogu nesputano lutati, pa i odlutati od autoričina djela. Zato ne želim inzistirati na njihovu nabrajanju, tim više jer je efektna kompozicija kojom se odlučila pozabaviti izuzetno jaka u ljudskoj svijesti (kao arhetipska slika koju smo oduvijek gledali u svijetu oko nas, te joj pripisivali sve navedene metaforičke vrijednosti), pa stoga i sveprisutna u umjetnosti.

Bolje je pitati se koji su to horizonti, koje nam pruža ova umjetnica? Riječ je o plohama koje su minimalno tonirane, gotovo kao da su otisnute u drvorezu ili litografiji. Obrisi nekih objekata ili prostora na njima ponekad su ostavljeni u sirovom platnu, a artikulira ih islikano područje oko njih. Sve se to može pripisati autoričinoj grafičkoj naobrazbi i eksperimentiranju s prenošenjem nekih formalnih učinaka grafike u slikarsku tehniku. Linije koje ocrtavaju horizonte na prvi pogled djeluju tvrdo, ali primijetit ćemo da ih umjetnica neprestano omekšava, ne bi li se ta dva svijeta (gornji i donji, prikazani ovdje kroz dvije forme) što skladnije, mekše i senzualnije sljubili. U svemu tome mogu osjetiti sveprožimajući duh igre. Ne egzistencijalnu usamljenost čovjeka u prirodi i svemiru, nego strastvenu žeđ za novim mogućnostima i užitcima, želju za konzumacijom što više površinskih senzacija, jednostavnih zabava i prolaznih zadovoljstava.

To je prepuštanje lakoći bez i jedne mrvice tjeskobe, potraga za novim, ali ne da bi se pobjeglo od staroga, nego iz čistog užitka u podražajima. Za autoricu ovih slika konačno ispunjenje ne nalazi se iza horizonta, na kraju ceste, ili s druge strane udaljenog brda. Naprotiv, ono je upravo tu pred njom u svakom trenutku – na cesti, u svijetu, u svakom pogledu koji joj se pruža. To je vizija života kao polja beskrajnih mogućnosti nad kojim lebdimo u stanju stalne ekstaze. Ako nam ostajanje na površini (slike ili života) omogućava tu sreću, prihvatimo ga (ukoliko možemo) kao jednu moguću metodu ostvarenja i osmišljavanja svoje ličnosti u punini. Svakako ima i gorih načina za provesti život.

Feđa Gavrilović

Popis izloženih radova:
1. Nevista, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
2. Odrađeno, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
3. Već je 1., 2018., ulje na platnu, 65x100cm
4. Jedna za jednu, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
5. After, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
6. Kad smo bili na Sjevernom polu?, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
7. Gore, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
8. Kinez, 2018., akril na platnu, 65×100 cm
9. Predzadnji, 2018., ulje na platnu, 100×65 cm
10.  Zadnji, 2018., ulje na platnu, 100×65 cm

Marina Ivančić rođena je 1992. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, upisuje preddiplomski studij Grafika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je studentica diplomskog Sveučilišnog studija Grafika pod mentorstvom prof. Roberta Šimraka. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Udruga likovnih umjetnika Samobora, a od 2016. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Ovo joj je prva samostalna izložba.

Skupne izložbe:
2018. Simulacije, Galerija SKC, Rijeka
2017. Izložba grafičke mape, Galerija Prica
2017. Likovna kolonija, Pridvorje, Konavle
2017. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2016. ArtHoc, Galerija Klovićevi dvori
2016. Graphic open², Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budimpešta
2016. Likovna kolonija, Hvar, Jelsa
2016. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2015. Likovna kolonija, Čakovec
2015. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2013. ArtiParti vol. 2, Zagreb

fotografije s otvorenja izložbe snimio Svebor Vidmar