Izložba radova korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb

IZLOŽBA RADOVA KORISNIKA CENTRA ZA REHABILITACIJU ZAGREB, sjedište Orlovac

Oblici i boje – 8. 4. – 25. 4. 2013.


Ranko Ćuća, “Ruke”, 100×70 cm

Centar za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac, ustanova je Ministarstva socijalne politike i mladih čija je osnovna djelatnost briga o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Orlovac je započeo s radom 1992. godine, u prostorima zgrade koja je tijekom povijesti nekoliko puta mijenjala svoju namjenu, kada su naši korisnici konačno dobili svoj prostor, svoj dom i mogućnost da svoj život organiziraju u skladu s osobnim potrebama i interesima, te tako znatno poboljšaju kvalitetu življenja. Danas je Orlovac, po kvaliteti i vrstama usluga, prepoznatljiva ustanova socijalne skrbi za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u gradu Zagrebu, i šire. Osnovna djelatnost Orlovca je pružanje usluga smještaja (stalnog i tjednog), boravka (cjelodnevnog i poludnevnog), prehrane, skrbi tijekom noći, njege korisnika, zdravstvene zaštite i medicinske rehabilitacije, fizioterapije, prijevoza, socijalne zaštite, psihološke podrške, podrške kompetenciji samozbrinjavanja, radno-okupacione i psihosocijalne rehabilitacije, interesno-kreativnih aktivnosti, organiziranja slobodnog vremena, cjeloživotnog učenja, glazbeno-plesne terapije, likovne terapije, kineziološke terapije, samozastupanja, prevencije institucionalizacije, pripreme za samostalno stanovanje uz podršku, pripreme za zapošljavanje uz podršku na otvorenom tržištu rada, savjetovanja i podrške roditeljima.

VESNA MURAJA, prof., ravnateljica CRZ – a
KATICA POGORELEC, prof., predstojnica Orlovca


K. Žerjavić i Ž. Štranger, “Moj prijatelj”, 100×70 cm

Dokazano je kako likovno izražavanje umiruje, potiče, razvija kognitivne, i duhovne sposobnosti. U Orlovcu se oduvijek radilo na poticanju razvijanja kreativnosti i imaginacije korisnika, u svim likovnim izričajima. Ova je izložba, pod nazivom „Oblici i boje“, nastala spontano, i svaka slika otvara dijalog između promatrača i samog aktera / autora, bez obzira što su ovi uradci, u većini, rađeni u manjim skupinama (dva, četiri, šest korisnika), koji su zajednički stvarali figurativne i apstraktne kompozicije. Ono što je zajedničko svim slikama jest jaki kolorit. Bogati pastuozni namazi kista, kontrolirani i nekontrolirani nanosi, te odnosi među bojama, intrigiraju i djeluju uzbuđujuće, a ekspresija koja dominira kroz jaki kolorit (narančasta, crvena, plava, žuta) zapravo odašilje njihovu ‘vibrantnost’ za život. Slike ‘pričaju’ o osjećajima – veselo, radoznalo, ljuto, tužno. Ovdje se zadire u materijal, odnos papira i boje vezuje se još dublje tehnikom sgraffitto, koja se jako dojmila ove stvaratelje, i primijenjena je u većini radova. U ovim likovnim izričajima pozornost privlači jednostavnost i spontanost, a slike vrlo skladno komuniciraju međusobno, te što je najvažnije zadovoljavaju promatrača – vizualno, emocionalno, estetski.

Blanka Stančić Puhak, mr. ars.


Neven Novak, “Prijatelj iz grupe”, 100×70 cm

Popis izlagača:
Bojan Arsenijević, Ranko Ćuća, Goran Dumenčić, Blaženka Đurkija, Marijana Gajski, Sanja Gladoić, Ivo Grbin, Vlasta Habek, Mario Habus, Anita Jurjako, Ivanka Jurki, Davor Kobešćak, Tamara Kolak, Zlatko Kosić, Jasna Krajcar, Melita Kravaršćan, Ana Luković, Ivana Makar, Joško Marinković, Josip Markušić, Ivica Mraz, Neven Novak, Danijela Poldrugač, Gordan Prugovečki, Predrag Rašić, Željko Slavuj, Davor Štengl, Željko Štranger, Franjo Vucković i Kristijan Žerjavić

fotografije s otvorenja izložbe