Portreti blaženog kardinala Alojzija Stepinca 2011

PORTRETI BLAŽENOG KARDINALA ALOJZIJA STEPINCA

5. 12. – 30. 12. 2011.

Stepinac

Stepinac je hrvatski uzor, uzor kako se štuje katolička Crkva, koako se brani hrvatski narod, kad se nađe na povijesnom iskušenju, kako se brani pravo da narod ima svoju državu i u toj državi baštini slobodu. Sve je to naš blaženik u svom životu morao braniti i ostati čist, odnosno imati čistu savjest, kako je često ponavljao. Volio je sve što je hrvatski narod baštinio kroz svoju povijest, bio je odan Rimu, štovao je Majku Božju, širio karitativnu ljubav, volio druge narode, branio progonjene i pružao svekoliku pomoć svima bez razlike na nacionalnost i vjeru.
Sve je to znano hrvatskom narodu, pa se nakon njegove smrti odlučuje posjećivati njegov grob u prvostolnici, tamo bacati cvijeće, milostinju, iskazivati molitvene zazive, dolaziti prositi milost, koju je on baštinio još za života. Ni umjetnici nisu bili imuni, iako to nisu mogli javno, oni su to iskazivali u tajnosti, pa su djela nastala u kasnim šezdesetim, puno vrjednija od onih koja su nastala u kasnijoj fazi. Tko može zaboraviti Ivana Meštrovića, Jozu Kljakovića a kasnije Antu Starčevića, koji su obogatili portretnu umjetnost tog vremena.
Mi ovom izložbom ne želimo ništa drugo nego ostati na tom trag, širiti umjetnostportreta bl. kardinala i tako sudjelovati u promicanju njegove svetosti. zahvaljujemo svim umjetnicima koji su se odazvali našem pozivu i dali svoj prilog, odnosno svoj zalog, za umjetnost, za vječnost.

Ivica Jurjević

.
Popis izlagača:

1. Vladimir Blažanović, akademski slikar
2. Zorica Turkalj, akademska slikarica
3. Fadil Vejzović, akadesmki slikar
4. Božidar Šeremet, akademski slikar
5. Dragan Kiatowski, akademski kipar
6. Jasna Mišković, slikarica
7. Ante Slatina, slikar
8. Branimir Gojević. slikar
9. Stjepan Đukić Pišta, slikar i kipar
10. Blaženka Počuća, akademska slikarica
.

Hrvatska dijaspora

Hrvatska dijaspora djeluje od 2002. godine.
Prva je registrirana udruga koja promiče izvornu hrvatsku kulturu svojim manjinama i sunarodnjacima diljem svijeta.
Preko pisan riječi, slike i glazbe želi biti čvrsto ukorijenjena u hrvatske kulturne centra i ustanove iseljenog hrvatskog naroda.
Do sada je načinila niz likovnih i drugih manifestacija u zemlji i inozemstvu, koje su široj javnosti poznate.
izložba portreti blaženog kardinala Alojzija Stepinca u hrvatskom slikarstvu, ujedno je priznanje hrvatskoj umjetnosti, a nama ujedno poveznica sa kulturnim ustanovama kod nas i u svijetu, koje gaje bliskost sa našim programima.
Imamo niz projekata u pripremi čiji su sadržaji na tragu suvremenosti.