Izložba u predvorju male dvorane

HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH I LITERARNIH UMJETNIKA MANSARDA

VIŠNJA ĐUKIĆ, SLAVICA KRMIĆ I IVANKA PAVLIC – 6. 5. – 22. 5. 2013.


Višnja Đukić

Svijet boja i oblika Višnje Đukić 

Ovo je prva samostalna izložba slika Višnje Đukić, koja se publici predstavila s tridesetak slika akrilika na platnu. Slike su rezultat desetgodišnjeg učenja, lutanja i traženja vlastitog slikarskog identiteta. Učila je kod mnogih profesora slikanja ali najduže se zadržala u atelieru
Vladimira Vrljić Ankina. Danas Višnja djeluje kao samostalna umjetnica. Njeni motivi pejzaža, gradova, figura… zapravo su izgovor za njenu igru linijama, oblicima i bojama. Linije na njenim slikama su tanke, debele, snažne, stilizirane i najčešće omeđuju plohe boja svakakvih geometrijskih oblika. Sve djeluje ekspresivno i asocira na staklene vitroe. Slike ove izložbe izgledaju kao ciklus u kojem slikarica zapravo prolazi mijene i svoju evoluciju. Slikajući ona dolazi do novih spoznaja i to joj daje osjećaj zadovoljstva i snagu da dalje “igra“ i stvara.
Neki motivi Višnjinih slika su prepoznatljivi: “Crkvica“, “Ples“, “Grad“, “Balerina“, “Žena i šipak“, “Proljeće“… imaju uravnotežene i dinamične kompozicije. Osjeća se nastojanje slikarice da se oslobodi realizma i narativnosti, te želja da svaki izabrani motiv pređe preko linearnih struktura u geometrijsku apstrakciju. Dakle, glavni likovni elementi slika, odnosno “govor“ postali su tamne linije i plohe boja.
Prepoznaje se da Višnja voli miješanje stvarnog i imaginarnog ,odnosno realnoga i poetičnoga. Veliku pažnju slikarica V. Đukić posvećuje bojama koje su zapravo najvažniji organizator prostora na njenim platnima. Moglo bi se naslutiti da će autorica u bližoj budućnosti postati “pjesnikinja boje“.
U današnjem svijetu brojnih izazova suvremene umjetnosti, autorica se našla na vjetrometini i strpljivo traga za svojim mjestom i za svojim svijetom uključivši u njega svoj talenat, strpljenje, zanos i nemir koji karakterizira mnoge mlade ljude.
Pokazala je dobar smisao za forme, kompozicije, boje, atmosfere, te smisao za kolorističke efekte.
Neka slikarica Višnja i dalje “traga“, neka uživa i “igra“ svoju likovnu igru, neka nam šalje skrivene poruke jer to sve nastaje iz plemenitih pobuda. Za pohvalu je njena marljivost, neumorno traganje i ova likovna avantura čime je Višnja dala lijep prilog našoj likovnoj sceni. 

Mr. Vesna Kajić – Lalić


Višnja Đukić

Višnja Đukić rođena je 1963. godine. Završila je srednju kemijsku školu (dvije godine Centra za kulturu i umjetnost). Potom slijedi dvogodišnje učenje crtanja i slikanja kod profesorice Nele Gruden (Rokov perivoj) u Zagrebu. Sudjelovala je na izložbi amatera u Poreču (tzv. Pro futura), zatim sudjeluje na izložbi “Grisia“ u Rovinju, te ima niz manjih izložbi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika „Mansarda“, te još uvijek gradi znanje na području slikarstva pod vodstvom Vladimira Vrljića Ankina.


Slavica Krmić

Oda dalmatinskom krajoliku Slavice Krmić 

Preko ove svoje prve samostalne izložbe slika Slavica Krmić je dozvolila publici da upozna raskošnost njezina likovna talenta. Do sada je izlagala na brojnim zajedničkim izložbama “Mansarde“. Pamtim njene uspjele pastele: “Lavande“, “Masline“, “Morske pejzaže“… s prošlih izložbi. U njima je kao i sada afirmirala orginalnu figuraciju, odličan sklad i tonove boja te dobre kompozicije. Slavica se okušala u mnogim slikarskim tehnikama: akvarelu, pastelu, akrilu, ulju … također i tehnici porculana. Njene slike “Ciklame“, “Pejzaž“… fini su prozračni akvareli i zrače radošću života. Slavica je u svojim slikama: “Maslina“, “Kamene kuće“,“Mrtva priroda s grožđem“, očarana bojama, prirodnim ljepotama, oblicima, i zapravo njene slike su dokumentarne vrijednosti ali i prava proslava ljepote. Slavicu Krmić privlači priroda i potiče na stvaranje. Ona nalazi vremena, odlazi u prirodu, sve neposredno doživljava i predaje se slikarstvu. Možemo primijetiti da voli figurativnost i narativnost ali da su motivi dosta likovno pročišćeni.
Njene razigrane stare masline, kamene kuće, morski pejzaži… imaju dosta hladnih boja, ali to nije nedostatak životne radosti, već potreba da dočara viđeno i ostvari pravu odu dalmatinskom krajoliku.

Mr. Vesna Kajić – Lalić

Slavica Krmić
rođena je 20. travnja 1948. godine u Zagrebu. Završila je frizerski zanat i radila do mirovine. U 2000. godini se upisuje na tečaj keramike i slikarstva u Narodnom sveučilištu Dubrava koje vodi akademska slikarica Dijana Sokolić. Tečaj pohađa 5 godina i radove izlaže na skupnim izložbama. Od 2005. godine je član HDLLU „Mansarda“.


Ivanka Pavlic

Impresije Ivanke Pavlic  

Ivanki Pavlic je ovo prva samostalna izložba slika. Ona kontinuirano slika posljednjih šest godina. U tom vremenskom periodu prošla je put: učenja, istraživanja i sazrijevanja. Istraživala je slikarske tehnike, stilove i rukopise. Njeni rani radovi, “Jesen“, “Jutro“, “Suncokreti“, “Svjetionik“… pokazuju sklonost prema narativnosti i tonskom slikarstvu. S vremenom slikarica je pročistila svoje motive, kompozicije i paletu boja, te se okrenula lirskoj apstrakciji. Nema više u slikama detalja ni prostora, boje su intenzivnije i sve je svedeno na minimum, odnosno impresije. To se najbolje vidi na slikama: “Jedrenjaci“, “Jutro na jezeru“, “Jezero na vrhu“, “Hrid“… Ivankino sazrijevanje intenzivno traje pa vjerujem da možemo u budućnosti očekivati od nje još velik broj radova. Ivanka Pavlic se na ovoj izložbi pokazuje javnosti jer s pravom osjeća da je dostigla likovnu kvalitetu, formirala vlastiti stil i rukopis. Slikarica je svojim likovnim jezikom u tehnici ulja i akrilika povezala viđeno i doživljeno dajući atmosfere naših krajolika. Svemu je još dodala, svoje emocije i prizvuk lirske izražajnosti. Ona nije iscrpila svoje slikarske mogućnosti, ona će i dalje stvarati
slike koje će obogaćivati našu likovnu baštinu i svijet. Od Ivankinih slika, od njenih divnih vizualnih doživljaja ćemo se odvojiti i otići kući bogatiji za spoznaju da je slikanje uživanje
i da ljepota pejzaža nije zaboravljena iako živimo u nehumanim vremenima.

Mr. Vesna Kajić – Lalić


Ivanka Pavlic

Ivanka Pavlic rođena je 31. kolovoza 1962. godine u Zagrebu. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila je u Kemijsko tehnološkom obrazovnom centru „Prirodoslovna škola Vladimira Preloga“ također u Zagrebu gdje i danas radi u laboratoriju škole kao kemijski tehničar. Slikanje voli još od djetinjstva a intenzivnije se njime počela baviti unazad šest godina. Član je hrvatskog društva likovnih umjetnika „Mansarda“ sa kojom je sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija i više skupnih izložbi. Sudjelovala je na „Izložbi amatera Hrvatske“ u muzeju Križevci koja je bila u organizaciji Hrvatskog sabora kulture gdje je postigla zapažene rezultate. Bavi se još i ukrašavanjem vaza dekupažom, akrilom i herbarijem.

fotografije s otvorenja izložbe