Karta Dubrave

PROJEKT KARTA DUBRAVE

Istraživanje i popularizacija kulturno-povijesne, narodne i prirodne baštine Dubrave jedna je od glavnih programskih smjernica NS Dubrava od njezinog osnutka. Osim kroz aktivnosti Centra za hrvatsku tradicijsku kulturu, koji vodi niz projekata značajnih za istraživanje i očuvanje narodne baštine Galeriju Vladimir Filakovac kroz koju su vidljiva umjetnička dostignuća autora vezanih uz Dubravu, od 2000. godine u sklopu Centra za programe akcija i manifestacija NS Dubrava pokrenuta su dva pojekta veoma značajna za popularizaciju baštine ovog zagrebačkog kvarta – jedan je Ekoklub, vezan uz prirodnu baštinu, a drugi je Karta Dubrave – vodeći projekt koji  od tada objedinjava i povezuje inicijative Sveučilišta vezane uz promoviranje baštine zagrebačke Dubrave.

 

Projekt Karta Dubrave prvih godina realiziran je kao niz terenskih istraživačkih aktivnosti djece i mladih pod stručnim vodstvom povjesničara, povjesničara umjetnosti, etnologa i biologa. Nakon niza anketa i intervjua stanovnika Dubrave te posjeta značajnim dubravačkim lokacijama i ustanovama, prvi vidljivi rezultat je bila izložba Fragmenti iz povijesti Dubrave, ostvarena 2005. godine. Od iste godine, usporedo s istraživačkim radom mladih, pokrenut je ciklus likovnih radionica za mlade i odrasle pod nazivom Baštinarnica, koja je do danas pripremila nekoliko zapaženih likovnih izložbi s radovima inspiriranim kulturno-povijesnom, narodnom i prirodnom baštinom Zagreba i Dubrave. Nakon istraživačkog rada mladih, ostvareno je nekoliko veoma značajnih akcija i manifestacija kulturno-turističkog predznaka: manifestacija Etnofest Severi (od 2005. do 2008.), turistički obilasci kulturno-povijesnih i prirodnih zanimljivosti Dubrave (između 2006. i 2008. godine), tiskane su razglednice iz Dubrave (od 2006 do 2008.), a 2008. godine u sklopu Dana Dubrave ulicom Dubrava prošao je i prvi kvartovski turistički tramvaj.

Izložba Dubrava – povijest / arhitektura / umjetnost / etnologija i izdavanje istoimenog turističkog vodiča 2009. godine, te izrada makete uskotračne pruge Dubrava-Slanovec- Pionirske željeznice (u suradnji s udrugom HRKLJUŽ) 2010. i 2011. godine, još su jedan od koraka k našem konačnom cilju – predstavljanju i popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Dubrave u cijelosti, s kulturnog i turističkog aspekta i to s ciljem stvaranja novog kulturnog identiteta našeg kvarta te poticanja i organiziranja niza etno, eko i kulturoloških akcija u skladu s potencijalom koji skriva – bolje reći, uz našu pomoć sve više otkriva – zagrebačka Dubrava.

Tijekom sedmih Dana Dubrave publici ćemo predstaviti i prvu turističku šetnicu – Kulturne točke Dubrave.  Šetnica se proteže ulicama Gornje Dubrave od Kulturnog centra, područjem Janekovićeve parcelacije, Novačkom do ulice Severi uz jezero Granešina, preko Grada mladih i Granešine, do polazne stanice pionirske željeznice. Uz stručno vodstvo moći ćete prošetati šetnicom dugom 9 km s predasima na navedenim točkama. Pridružite nam se i zajedno otkrijmo našu Dubravu.

organizator:
Narodno sveučilište Dubrava
Centar za programe akcija i manifestacija
01/2050 045
akcije@ns-dubrava.hr
voditelji projekta: Denis Marohnić, od 2008. godine
Dunja Vuković  i Maja Marohnić od 2004. do 2007. godine

 

 

ARHIVA:

KARTA DUBRAVE
PRIRODA DUBRAVE
Terenska istraživanja: polazak i povratak u Cerskoj 1 

Obrada podataka: srijedom u 18 h u Cerskoj 1

Voditeljica: Katarina Knežević


NARODNA BAŠTINA
Izlet: Muzej , UZ Božićnica; 

 • sastanak: četvrtak, 15. travnja u 18 sati
 • polazak: subota, 17. travnja u 7.45 s Željezničkog kolodvora

Terenska istraživanja: polazak i povratak u Cerskoj 1

subota, 24. travnja, 8. i 15. i 22. svibnja (od 9 do 14 h)

Voditeljica: Martina Božić


POVIJEST I NOVO DOBA DUBRAVE
Terenska istraživanja: polazak i povratak u Cerskoj 1 

 • pet, 16. 4. (od 9 do 14 sati)
 • sub, 24. 4. (od 9 do 15 sati)
 • uto, 27. 4. (od 10 do 13 sati)
 • čet, 6.5. (od 12 do 15 sati)
 • Sub, 15. i 22. 5 (od 9 do 15 sati)
 • 25. 5., (od 10 do 12 sati)
 • 2. 6. (od 12 do 15)
 • obrada podataka – utorkom od 13 do 16 u Cerskoj 1

Voditeljice: Dijana Dijanić i Jelena Lasić


Proljeće – ljeto 2004.  

Program je namijenjen djeci i mladima, a obuhvaća terenska istraživanja kulturno-povijesne i prirodne baštine Dubrave

Polaznici se okupljaju prema cjelinama:

 • Priroda Dubrave
 • Narodna baština Dubrave
 • Povijest Dubrave
 • Novo doba Dubrave

Obavijesti i prijave na e-mail: akcije@ns-dubrava.hr

Pohađanje programa je besplatno!