Kazališna predstava “Stilske vježbe”

U srijedu, 8. ožujka 2017. u 19.30 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51 a, održat će se kazališna predstava “Stilske vježbe”. Glume Pero Kvrgić i Lela Margitić.
PREDSTAVA JE RASPRODANA.

… Jedna obična zgoda iz svakodnevnog života ispričana na dvadesetak načina postala je zahvaljujući ideji domaćih autora i gumačkom virtuozitetu aktera vrhunska komedija u kojoj uživaju generacije. Ova kultna predstava izvodi se već punih 48 godina, a kao fenomen svjetskih razmjera uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Nastale prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića i u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića Stilske vježbe ponudile su kasnih šezdesetih godina prošloga stoljeća neuobičajen kazališni format i postale rodonačelnikom novog kazališnog izričaja u kojemu glumac uz psihološku kreaciju lica kreira i kontekst dramske radnje što je otvorilo prostor novoj vrsti glumačkog autorstva i cijelom jednom kazališnom smjeru. …O piscu Raymond Queneau (Le Havre, 1903. – Pariz, 1976.) diplomirao je filozofiju, a strastveno se zanimao za matematiku, lingvistiku, književnost i psihoanalizu. Sudjelovao u nadrealističkom pokretu. Prvi roman Le Chiendent (1933.) odmah je postigao velik uspjeh kod kritike i čitatelja.Uslijedili su priča Odile (1937.), roman u stihovima Chêne et chien (Hrast i pas, 1937.), romani Pierrot mon ami (Moj prijatelj Pierrot, 1942.), Zazie dans le métro (Zazie u metrou, 1959.), Les fleurs bleues(Osjetljivi cvjetići, 1965.) i Le vol d’Icare (Ikarov let, 1975.) te pjesničke zbirke Petite cosmogonie portative (Mala prijenosna kozmogonija, 1950.), Le chien à la mandoline (Pas s mandolinom, 1958.), Courir les rues (Prolaziti ulicama, 1967.) i Morale élémentaire (Osnovna pouka, 1975.). Najpoznatije mu je djelo Exercices de style(Stilske vježbe, 1947.), u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. U svojim djelima Queneau s mnogo mašte, humora i ironije istražuje jezik i objektivnu relativnost jezičnih znakova, kao i pučku okolinu, zbog čega se svaki njegov tekst može smatrati istinskim jezičnim i kulturnim laboratorijem.

Pretprodaja ulaznica u Infocentru, prizemlje Kulturnog centra, Dubrava 51 a. Blagajna se otvara 1 sat prije početka predstave.