kreativan sat u bolnici

Program je namijenjen djeci i mladima koja duže vremena provode na liječenju u bolnicama, a sastoji se od kazališnih predstava i likovnih radionica. Kreativni sat u bolnici održava se u Zagrebu u sklopu programa Škola u bolnici u KLINICI ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB, DJEČJOJ BOLNICI SREBRNJAK I KBC ZAGREB – REBRO te jednom do dva puta godišnje na dječjim odjelima pojedinih općih bolnica u Čakovcu, Koprivnicu, Bjelovaru, Osijeku, Vukovaru, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

 

O projektu

 

Program Kreativan sat u bolnici namijenjen je malim pacijentima u zagrebačkim i hrvatskim bolnicama, a sastoji se od kazališne predstave i likovne radionice na temu odgledane predstave.

Provođenjem ovog programa želimo djeci i djelatnicima bolnice omogućiti da vrijeme provedeno na liječenju oplemene novim sadržajima koji će pomoći u poboljšanju duhovnog i emotivnog stanja djeteta te na taj način učiniti boravak u bolnici manje traumatičnim kako za dijete tako i za roditelje.

Djeca kroz kreativno izražavanje i praćenje kazališnih predstava smanjuju osjećaj napuštenosti i izoliranosti čime ovaj projekt dodatno doprinosi humanizaciji bolnice te shvaćanju bolnice kao prijatelja djece. U prilog tome govore reakcije roditelja i malih bolesnika koje su nam dostavili djelatnici Škole u bolnici OŠ Izidora Kršnjavog i članovi Udruge Krijesnica (koji djeluju na Odjelu onkologije u Klinici za dječje bolesti Zagreb).

U gradu Zagrebu program se provodi u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Dječjoj bolnici Srebrnjak i Kliničkom bolničkom centru Zagreb – Rebro. Učestalost održavanja programa u svakoj bolnici je, u pravilu, jednom mjesečno tijekom nastavne godine – srijedom u ranim poslijepodnevnim satima.

Na međužupanijskoj razini program se održava na dječjim odjelima pojedinih općih bolnica u Hrvatskoj, jednom do dva puta godišnje.