Mjesec fotografije / tribina o fotografiji, predavač: Čedomil Gros

Petak, 30. 11. u 19.30
Mala dvorana
Kulturni centar, Dubrava 51 a

Treće po redu predavanje iz ciklusa Fotografi govore u suradnji s udrugom Fotogard je predavanje  Čedomila Grosa.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sa Čedomilom Grosom ovaj petak moći ćete razgovarati o svemu što vas zanima vezano zasudjelovanje i odabir fotografija za izložbe, kao i što sve treba napraviti da bi fotografiju pripremili, te poslali na međunarodni natječaj.

Kao autor prilazi sa puno žara kreativnoj fotografiji otkrivajući nove  motive i tehničke mogućnosti, pa su tako njegova  djela našla mjesto u mnogim klupskim, skupnim i natječajnim izložbama u Hrvatskoj i širom svijeta. Sudjelovao je na 34 skupne izložbe sa 109 radova, a priredio je 25 samostalnih izložbi u raznim izložbenim prostorima i galerijama u Hrvatskoj i u Austriji. Svoje veliko i dugogodišnje iskustvo podijeliti će s vama u Maloj dvorni kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a, u petak, 30. studenog 2012. od 19:30.

Čedomil Gros je čovjek velike energije, ne samo kao autor, već i kao aktivan, samozatajan i samoinicijativan član Fotokluba Zagreb. Pripada manjem krugu članova, koji su u Fotoklubu Zagreb nakon duže stanke ponovno oživjeli izlagačku fotografiju sa ciljem otkrivanja, motiviranja i promoviranja talentiranih autora, koji svojim fotografijama daju nešto novo u klupskom i hrvatskom fotografskom stvaralaštvu. Fotografski opus ovog izlagačkog tima je tematski raznolik, njihovi radovi su različiti po pristupu i umjetničkom izrazu, kojem je Čedomil Gros  više godina davao značajan doprinos i impuls, te ujedno zauzimao čelna mjesta  na ljestvici najuspješnijih autora.
Postavio je 63 izložbe za potrebe kluba od samostalnih, preko nacionalnih do međunarodnih, u kojima Zagreb salon zauzimao posebno mjesto. Sada svoju pozornost sve više usmjerava na organizaciju i promoviranje izložbi u Narodnom sveučilištu Dubrava, kao i u drugim izložbenim prostorima u Zagrebu i njegovoj okolici. Posebno u Gradskim knjižnicama, Kući piva, Štaglju, a naročito u organizaciji natječaja i izložbe fotografija međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best, kojeg svake godine organiziraju Kraljevi ulice.

Tako Čedomil Gros svojim radom, marom i postignućima unapređuje, promovira i udahnjuje novi život zagrebačkoj fotografiji.
Uz razgovor, Čedomil Gros izložti će neke radove u kojima nudi uvid u jedan dio svog autorskog fotografskog puta, gdje prepoznajemo njegovu privrženost reporterskoj i umjetničkoj fotografiji i Zagrebu, koji je kao tema i motiv bio njegovo polazište, a zatim stalna i kontinuirana preokupacija u njegovom fotografskom stvaranju.

Krešimir Pletikosa, predsjednik udruge Fotogard

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Izložba fotografija
Čedomil Gros: PARK PRIRODE VELEBIT-ljepote Premužićeve staze i Zavratnice
Vrijeme:30. 11.- 13.12.2012, 19.30 h
Mjesto: Zagreb, Kulturni centar, Dubrava 51 a

U petak, 30. studenoga  u 19.30 sati, u predvorju male dvorane Kulturnog centra, Narodnog sveučilišta Dubrava u zagrebačkoj Dubravi otvara se izložba fotografija Čedomila Grosa, člana Fotokluba Zagreb, pod nazivom “PARK PRIRODE VELEBIT- ljepote Premužićeve staze i Zavratnice”.

Ljepote Velebita u objektivu vrsnog fotografa

Čedomila Grosa dobro znamo kao vrsnog fotografa i organizatora fotografskih akcija i manifestacija, naročito fotografskih izložbi i fotografskih natjecanja, a manje kao vrsnog planinara i organizatora brojnih rekreacijskih i natjecateljskih planinarskih manifestacija i akcija.

Fotografija i planina obilježavaju njegovu ljubav gotovo jedan cijeli život kao nerazdvojiv spoj svjetlosti i planine, osvjedočene zapaženim inicijativama, kreativnošću i upornim zalaganjem za visoke standarde u djelovanju njihovih udruga. U obje djelatnosti postigao je zavidne rezultate čime je zaslužio više vrijednih nagrada i priznanja. Planina kao dama pažljivo skriva svoje tajne ljepote, a svjetlost Čedomilova oka otkriva nam svu tu ljepotu i čednost netaknutih područja.

Čedomil Gros poznat je kao višegodišnji voditelj i suorganizator brojnih izlagačkih i izložbenih djelatnosti Fotokluba Zagreb, a u posljednje vrijeme i kao inicijator i suorganizator fotografskih izložbi u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u Knjižnicama grada Zagreba, zagrebačkom međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’Best, u Kući piva na zagrebačkoj Trešnjevci i na nekim drugim javnim prostorima u gradu.

Valja reći i to da sa istim žarom i odgovornošću prilazi svom kreativnom radu, naročito autorskoj fotografiji, priređujući tako mnoge skupne i samostalne izložbe i sudjelujući na brojnim natjecateljskim izložbama u zemlji i svijetu, čime je pridobio međunarodno umjetničko zvanje AFIAP (Artist međunarodne federacije fotografske umjetnosti) i MF FKZ (Majstor fotografije Fotokluba Zagreb).

Planinarstvo je ipak njegova prva i dugovječna ljubav, strast i djelatnost. Tijekom dugogodišnje planinarske karijere organizirao je i vodio brojne planinarske izlete, planinarske škole, tečajeve, predavanja i orijentacijska natjecanja, od onih diljem naših planinarskih staza i stazica do onih međunarodnih. I sam se takmičio u orijentacijskim disciplinama i postizao zapažene rezultate i osvajao primamljive nagrade i priznanja.

Djelujući u planinarskim udrugama s fotoaparatom u ruci istraživao je svoju prirodu i pronalazio nove puteve u ostvarivanju svojih unutarnjih poriva i potreba. Dok se ranijih godina znatno više posvećivao planinarstvu, čuvajući ljubomorno svu onu ljepotu koju mu je planina nesebično davala, sada mu je fotografija postala važnija, pa se tako našla u središtu njegove pozornosti.

Dok je aktivno planinario snimao je usputno, a ostvarene fotografije služile su mu kao dokumenti ili obiteljska, odnosno društvena uspomena. Sad na planinarske izlete ide s točno definiranom svrhom i razlogom, fotografirati i stvarati dokumentarne umjetničke fotografije i time doprinositi afirmaciji fotografije kao umjetničke forme izražavanja pristupačne svima. Istodobno njima želi promovirati ljepote naše domovine, popularizirati planinarstvo i boravak u prirodi kao način zdrava života.

Na ovoj izložbi autor je izložio 30 fotografija koje je snimio tijekom ovogodišnjeg dvodnevnog planinarskog izleta naVelebit i Zavratnicu. Pored poetske priče o Velebitu, izložba govori i o bogatom životopisu Čedomila Grosa, otkrivajući nam njegov svjetonazor i njegove unutarnje porive, kao i njegovu ljubav i predanost planinarenju i fotografiji. Ona svjedoči i o njegovoj tehničkoj spretnosti, fotografskom znanju, likovnom senzibilitetu i intuiciji, ali i o njegovom poznavanju prirode i planinarstva.

Reći će: „Želja mi je bila zabilježiti foto aparatom Premužićevu stazu u njenom neatraktivnom dijelu u području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Velebit sam do sada mnogo puta propješačio i to uobičajenim smjerom kretanja mnogih planinara sa sjevera, od planinarskog doma Zavižan, preko prijevojaVeliki Alan do Oštarijskih vrata i dalje do Svetog brda i Paklenice. Staza vodi dubokim listopadnim i crnogoričnim šumama, prostranim planinskim pašnjacima, zanimljivims tijenama i pogledom na more i okolne planine. Premužićeva staza otkriva nam svu ljepotu i divljinu Sjevernog i SrednjegVelebita. Fotografirao sam u hodu, bez mnogo razmišljanja o kompoziciji fotografske slike, onako intuitivno. Za komponiranje treba imati puno više vremena i isto mjesto valja posjetiti više puta u različito dobad ana. Međutim, nisam bio u mogućnosti ostati duže vremena na ovoj divnoj planini,  jer sam želio fotografirati i Zavratnicu, jednu od najljepših uvala hrvatske obale, koja svojom ljepotom, vidikovcem i šetnicom uz more nudi mnogo mogućnosti i motiva za fotografiranje. Nadam se da će posjetitelji izložbe preko mojih fotografija osjetiti svu surovost planine, divne prirodne kreacije planina i gorja i ljepote morske obale u području parka prirode Velebit. Velebit možeš jednostavno voljeti ili ne voljeti, ali ga svakako moraš poštovati!”

I to pravilo važi od uspona Francesca Petrarce, pjesnika nedostižive Laure, ali za to dostižnog vrha na Mount Ventoux davne 1336. godine, od koje se godine planinarstvo i računa kao posebna ljudska djelatnost.

Da bi se Primožićeva staza u potpunosti upoznala potrebno je znatno više vremena. Staza je dugačka 57 kilometara i vodi vršnim dijelovima sjevernog i srednjegVelebita, od Zavižana do Baških Oštarija. Napravljena je u vremenu od 1930. do 1933. godine, a nazvana je po svom projektantu Anti Premužiću, znamenitom graditelju putova i staza po Velebitu i otocima. Budući da nema velikih uspona, njome mogu proći i ljudi koji nisu navikli na planinarenje i usput se odmoriti u nekoliko planinarskih objekata koji se nalaze u blizini staze.

Čedomil Gros svojim je dvodnevnim izletom na dio sjevernog Velebita želio napraviti mali slikovni portret jednog dijela Premožićeve staze i Zavratnice (na moru), na kojem i pored neatraktivnih predjela ima i jedinstvenih i neponovljivih motiva. U tome je uspio i od mnoštva fotografija koje je snimio dio nam prikazujena ovoj izložbi. One odišu porukama i kreativnošću i dočaravaju nam koliko je uzbudljivoplaninaritiVelebitom i usput uživati u fotografskom stvaranju.

„Sve ono što je lijepo, a bilo to što mu drago, lijepo je samo po sebi i svojom ljepotom završava u sebi a i time se ne hvali“, rekao je Marko Aurelije. Planine nam omogućuju da budemo bliže najsavršenijoj ljepoti – Svemiru. I da s tih visina gledamo dolje u tišine prolaznosti.

A kad bih cijelu ovu izložbu Čedomila Grosa htio sažeti u jednu misao, u jedan vers,  stih, onda ne mogu a da se ne prisjetimVelikog Tina Ujevića:

„U slutnji, u čežnji daljine, daljine;

u srcu, u dahu planine, planine… „!

Vinko Šebrek, AFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba  Zagreb

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Više o Mjesecu fotografije na : http://www.ns-dubrava.hr/mjesec-fotografije-2012/