o počecima i razvoju projekta

 

NA GRADSKOJ RAZINI
Program kulture za dječje odjele zagrebačkih bolnica tradicionalan je program NS Dubrava, koji se provodi od 1998. godine na dječjim odjelima bolnica u Zagrebu – KBC Zagteb – Rebro, Klinici za dječje bolesti Zagreb , Dječjoj bolnici Srebrnjak i KB Sestara Milosrdnica.

Održavanje dječjih kazališnih predstava na dječjim odjelima bolnica pokrenulo je Dječje kazalište Dubrava, gostovanja su se održavala obično u povodu blagdana – Božića i Uskrsa, a sastojala su se od izvođenja dječje kazališne predstave i podjele prigodnih darova djeci. S obzirom na veoma dobro prihvaćanje ovog programa od strane malih bolesnika, njihovih roditelja te bolničkog osoblja, zalagali smo se za kontinuirano održavanje programa tijekom cijele godine, a ne samo u posebnim prigodama. Tako je tijekom 2004. godine osmišljen projekt Kreativan sat u bolnici te u dogovoru s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Ivanom Fatorini, glavnom sestrom bolnice Ljerkom Valpotić i nastojanjem koordinatorice djelatnika Škole u bolnici, učiteljice Ljerke Vinković po prvi puta uvršten u nastavni program Škole u bolnici čime su stvoreni preduvjeti za njegovo cjelogodišnje provođenje. Naime, uz neophodan dodatan angažman liječnika i medicinskih sestara bolnica u kojima se program provodi, za kontinuirano provođenje programa veoma nam je važno sudjelovanje i pomoć učitelja koji u ovim bolnicama održavaju Školu u bolnici. Bez njihovog osobnog i profesionalnog doprinosa, ovaj program bilo bi mnogo teže ostvariti, pa im i ovim putem na tome od srca zahvaljujemo.

Kronologija realizacije projekta Kreativni sat u bolnici u sklopu Škole u bolnici:
KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB – od travnja 2005. godine. Gostovanja se od tada održavaju jednom mjesečno tijekom nastavne godine na Odjelima traumatologije i Odjelu onkologije.
DJEČJA BOLNICA SREBRNJAK - od 2006. godine.
KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR ZAGREB – REBRO - od 2010. godine. Van Škole u bolnici projekt se u ovoj bolnici provodio u 2005. i 2006. godini (pet puta tijekom 2005. godine te jednom – u povodu Božića u 2006. godini).

Učestalost održavanja programa se iz godine u godinu povećava, pa je tako nakon sedam gostovanja u svakoj bolnici 2006. godine, broj gostovanja od 2007. godine povećan na 9 gostovanja godišnje u svakoj bolnici, a od 2010. nastojimo održati do 10 gostovanja u svakoj bolnici.

Budući da nam je cilj ovaj program provoditi u svim bolnicama grada Zagreba u kojima postoje dječji odjeli, a posebno u onim bolnicama u kojima djeluje Škola u bolnici, u 2011. planiramo kontinuirani program proširiti na KB Sestara Milosrdnica.

NA MEĐUŽUPANIJSKOJ RAZINI
Projekt Kreativni sat u bolnici proširen je 2006. godine na dječje odjele bolnica diljem Republike Hrvatske – u Čakovcu, Koprivnicu, Bjelovaru, Osijeku, Vukovaru, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Ovim gostovanjima želimo potaknuti lokalne kazališne skupine i organizatore programa kulture na samostalno razvijanje takvih programa u svojoj lokalnoj zajednici.

 

 

 

Način financiranja

 

Program je u početku, od 1998. do 2004. godine, financiran dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom je sufinanciran od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Od 2005. do 2008. godine istoimeni ured uz Narodno sveučilište Dubrava sufinancira sva gostovanja programa na međužupanijskoj razini te prigodna gostovanja u onim zagrebačkim bolnicama koje nisu obuhvaćene kontinuiranim cjelogodišnjim programom i kontinuirani program u KBC Rebro od 2010. godine.

U sufinanciranje programa se od 2005. godine uključuje Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje koji uz Narodno sveučilište Dubrava pokriva troškove realizacije programa u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Dječjoj bolnici Srebrnjak.

 

Suradnici:

izvođači kazališnih predstava

- Narodno sveučilište Dubrava: Dječje kazalište Dubrava, Dramski studio DK Dubrava, Plesni centar NS Dubrava

- TH/EA/RT/O project

- Tigar teatar

- Dječje kazalište „Smješko“

- Kazalište Tvornica Lutaka

- Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić

- Kazalište LET

- Kazališna družina Duga

- Udruga Bembo

 

voditeljica likovnih radionica: Željka Gradski-Galić

 

bolnice:

Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

Dječja bolnica Srebrnjak, srebrnjak 100

KBC Zagreb, lokacija Rebro – Kišpatićeva 12

Opće bolnice Čakovec, Koprivnica, Bjelovar, Osijek, Vukovar, Dubrovnik

KBC Rijeka

KB Split

 

Škola u bolnici:

Škola u bolnici OŠ Izidor Kršnjavi, koordinator Ljerka Vinković – pri Klinici za dječje bolesti Zagreb

Škola u bolnici OŠ Jordanovac, koordinator Igor Ankon – pri KBC Zagreb, lokacija Rebro

Škola u bolnici OŠ I. G. Kovačić, koordinator Kristina Lozančić – pri Dječjoj bolnici Srebrnjak

 

 

Pokrovitelji:

Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport
Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

 

Organizator:

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA, Zagreb, Cerska 1

kontakt osobe:

- glavni koordinator projekta: Maja Marohnić, viša stručna suradnica, voditeljica Centra za programe akcija i manifestacija, tel. 2050 045, e-mail: maja.marohnic@ns-dubrava.hr

- voditeljica programa za Grad Zagreb: Vesna Klaić, suradnik-organizator u Centru za programe akcija i manifestacija, tel. 2050 037, e-mail: vesna.klaic@ns-dubrava.hr