ples i rekreacija

NOVI PROGRAMI:


PILESNI PILATES za djecu

YOGA za djecu


PUTEVIMA TIŠINE, UNUTARNJEG MIRA I SKLADA  antistresni trening za odrasle

 

VIŠE NA STRANICAMA  – plesni tečajevi i rekreacija

 


PLESNI PROGRAMI – POVIJESNI PREGLED

Vesna Špalj Senta
viši stručni suradnik za plesne i rekreativne programe

Telefon: ++385 (0)1 2050 053

E-pošta: ples@ns-dubrava.hr

Adresa:
Narodno sveučilište Dubrava
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb

__________________________________________

20. OBLJETNICA RADA PLESNOG CENTRA
NARODNOG SVEUČILIŠTA DUBRAVA

Vrijeme entuzijazma

Plesni centar Narodnog sveučilišta Dubrava osnovan je 1988. godine. Od tad se postupno širio i povećavao broj programa i skupina. Danas u dvoranama ovog centra pleše i vježba približno 500 polaznika, od 4 do 84 godine, u 26 različitih skupina.

Ideja o formiranju Plesnog centra rodila se krajem 1987. Željeli smo zadovoljiti potrebe “ljubitelja pokreta” svih dobnih skupina zbog kojih su njeni stanovnici do tada morali odlaziti u “grad”. U to vrijeme nije bilo plesne dvorane, pa čak ni poštenog kasetofona.

Škola yoge

Prvi program budućeg Plesnog centra u prostoru tadašnje Galerije Dubrava, bio je tečaj yoge.

Mladi, ambiciozni voditelj Nebojša Tošković svojim je znanjem, iskustvom i predanošću, za svega nekoliko mjeseci privukao pedesetak ljudi. Nadgradnja mu je bio program nazvan Petkom u 21. Sadržavao je predavanja, koncerte i multimedijska događanja uz obvezno služenje čaja iz, za tu svrhu posebno kupljenih, porculanskih šalica.

Predavači su bili dr. Vladimir Gruden, Zlatko Pejić, Gordana i Rade Sibila, Jadranko Miklec, Jasminka Peko, gost iz Los Angelesa Richard Green, Mirjana Gračan i drugi. Gosti programa bili su: violončelist Marijan Jerbić, gitarist Hrvoje Grgić, pijanist Miloš Lalošević, sopranistica Margaret Vuko, Damir Poljančić s nezaboravnim dijapozitivima Himalaja, Plesna grupa Grom i…

Nizali su se skupine i programi sve do 1990. godine i odlaska voditelja Nebojše Toškovića u SAD-e. Nakon više godina tečaj yoge je obnovljen, ovog puta u baletnoj dvorani Kulturnog centra.

Plesna škola

Plesna je škola započela s radom početkom 1988. Bio je to jedini plesni program kojeg je bilo moguće organizirati u postojećim uvjetima i to tako da su domari prije svakog sata iznosili stolice iz donjeg dijela velike dvorane. Voditelj je bio Nenad Barac, a od 1989. i Renata Ivanović danas Barac. Uz plesno opismenjavanje organiziran je i Plesni klub, te niz gostovanja Plesnog ansambla Jože Vlahovića, Mađarskog kulturnog društva Ady Endre i Kulturno prosvjetnog društva Slovenski dom.

Nekoliko godina kasnije, program plesne škole je obnovljen, u novoj, namjenski uređenoj i opremljenoj, plesnoj dvorani Cerske 1, a prošle je, 2007. godine preseljen u Kulturni centar, u predvorje male dvorane.

Mala škole ritmike i modernog plesa

Novi uzlet plesnih programa uslijedio je nakon ljetne radne akcije u kojoj su djelatnici Sveučilišta sami porušili postojeće prezide i uredili prvu namjensku plesnu dvoranu. U tu novu dvoranu najprije se uselio program ritmike i modernog plesa pod vodstvom Tanje Ivančić, te plesna rekreacija pod vodstvom Radnile Čurćije

Mala škola klasičnog baleta

A onda je započela nova avantura: klasični balet u Dubravi. Ideju je prihvatila legenda hrvatskog baleta, gospođa Sonja Kastl, pristavši voditi program. Nakon toga, cijela je baletna škola gostovala u velikoj dvorani u Cerskoj s nizom plesnih brojeva učenica i učenika svih razreda i klasa kako bi približila klasični balet potencijalnim polaznicima tečaja.

Predstavljanje Škole za klasični balet u našem prostoru bio je pun pogodak. Na audiciji smo optimistično očekivali tridesetak djece, a došlo ih je više od stotinu! Formirano je pet skupina novih poklonika baletne umjetnosti. Hitno nam je trebala još jedna voditeljica i korepetitor. Bili su to gospođa Đurđa Ludvig i gospodin Miloš Lalošević.

Mala škola akrobatskog rock and rolla

Godina 1989. donijela je Plesnom centru atraktivan program akrobatskog rock and rolla. Dinamičan sportski ples u parovima, zanimljivi kostimi, glazba koja “pali” kako plesače, tako i njihove roditelje, ubrzo su okupili polaznike prvih skupina. Voditelji su bili Lidija Bašnec i Jadranko Petrović iz Plesnog kluba Limbo.

Područna odjeljenja Škole za za ritmiku i ples

Mogućnost preseljenja u novu zgradu potakla nas je na razmišljanje o formalnom plesnom obrazovanju na području Dubrave. Za ovu su ideju imali sluha i u Školi za ritmiku i ples, posebno tadašnja direktorica, gospođa Vlasta Kaurić i u tadašnjem USIZ-u odgoja i obrazovanja grada Zagreba. Škola je dala plesne pedagoge, a USIZ financijsku potporu, pa su područna odjeljenja zaživjela već u jesen 1990. godine.

Izazovi profesionalizma

Preseljenje u Kulturni centar, značilo je “presađivanje” programa koju su zaživjeli u Cerskoj 1. Nastava za područna odjeljenja Škole za ritmiku i ples tekla je svakodnevo u dvije smjene, a nakon 17 sati redali su se tečajevi ritmike i baleta za djecu, te rekreativni programi za odrasle do kasnih večernjih sati. I dalje smo nastavili koristiti baletnu dvoranu u Cerskoj za tečajeve akrobatskog rock and rolla i plesnu školu.

Zgradom su odzvanjali zvuci udaraljki, klavira i pjevanja ljestvica, sve do 1996. godine. A onda su nakon punih šest godina u Školi za ritmiku i ples nastupili kadrovski i financijski problemi koji su doveli do zatvaranja svih područnih odjeljenja u gradu Zagrebu, pa tako i u Dubravi.

Tečajevi ritmike i klasičnog baleta

Za izvedbu programa ritmike i klasičnog baleta u novom su nam prostoru trebali i novi plesni pedagozi. Bile su to Ivana Mavrin i Tina Marinić. U tandemu s korepetitoricom Vesnom Matanom, započele su višegodišnje plesno opismenjavanje djece od 4 do 14 godina. Nastajale su brojne koreografije koje smo željeli pokazati i izvan naših dvorana.

Značajnu promjenu u ostvarivanju ovih programa uvijek donese promjena voditelja. To se dogodilo i s dolaskim voditeljica Goranke Žuklić i kasnije s Moranom Dević, te korepetitoricom Ellom Ivanuša. Morana je započela kreirati osebujan plesni rukopis, prilagođavajući zahtjevne baletne pokrete dječjim mogućnostima. Njene maštovite koreografije nadopunjavali su jednako maštoviti kostimi koje je sama domišljala i izrađivala.

Zamijenila ju je Iskra Sila, pa nakon više godina Martina Radošević,  koja i danas vodi ritmiku u skupinama najmlađih plesačica od četiri i pet godina. Ivanu Mavrin naslijedila je gospođa Zoja Radmilović, koja je trideset godina bila nastavnica Škole suvremenog plesa Ane Maletić. Danas njene skupine uz skladan pokret resi uvijek upečatljiva igra boja i kostima koje sama kreira.

Godine su prolazile, korepetitori su se smjenjivali čim bi diplomirali i našli stalan posao. No svaki put prije odlaska doveli bi i preporučili svog mlađeg kolegu ili kolegicu Tako je Vesnu Matanu zamijenila je Zarija Alajbeg, nju Darko Žuk, zatim je došla Irena Mlinarić, pa Ella Ivanuša, slijedila je Mirta Sedlanić, Jurica Šoša, Dinko Janković, Krešimir Batinić i drugi, sve do Matije Moslavca. U ovih dvadeset godina, radeći u Plesnom centru, diplomiralo je 16 glazbenika i 6 plesača.

Rekreativni program

U vrijeme preseljenja u Kulturni centar rekreativni su programi doživjeli najveći boom. Od jedne skupine plesne rekreacije, prerasli su u četiri s gotovo stotinu polaznica.

Iz godine u godinu mijenjali su se voditelji i programi su osvježavani trendovskim novitetima. Uveden je american aerobic za mladež, pa aerorelaks za ljude srednjih godina i konačno pilates. Danas rekreativne programe vode Romana Smokrović, Iskra Sila i Dora Blažević.

Paralelno s narastanjem aerobičkih programa, započeli smo ponovno s tečajevima yoge pod vodstvom Ivane Mavrin.Već sljedeće godine formirane su dvije skupine, a kad su voditeljsko kormilo preuzele Dubravka Jakovina Šantak i Alma Meštrović, otvorena je i treća. Almu je ove školske godine zamijenila Marija Ajduković, pa se tradicija vježbanja yoge nastavlja i danas.

Programi za zlatnu dob

No, nisu samo mlade i zaposlene žene zainteresirane za rekreativne programe.

Kada se 1999. skupila grupica od pet umirovljenica ornih za jutarnje razgibavanje, stidljivo smo otvorili prvu umirovljeničku skupinu.

Od tada je prošlo osam godina, a pojedine polaznice prve generacije još dolaze u istu skupinu. Uz jutarnje razgibavanje, danas organiziramo i dvije grupe yoge, te jednu grupu pilatesa s pažljivo biranim vježbana za njihovu “zlatnu dob”, pod vodstvom fizioterapeutice Sonje Biondić.

Suradnja s Rock and roll klubom Flash

Od 1994. godine započinje suradnja s Rock and roll klubom Flash i njegovim voditeljem Sašom Srbićem. Pod njegovim vodstvom rock and roll je stekao brojne poklonike koji su donosili dah vedrine gdje god su se pojavili.

Nakon uređenja zgrade u Cerskoj 1, potkraj 1995. godine, i naša je druga plesna dvorana zablistala punim sjajem. Tada su stvoreni uvjeti da se pod Sašinim vodstvom obnovi i program plesne škole.

Poslije uređenja predvorja male dvorane u Kulturnom centru, program je preseljen u taj prostor. Ponovo se začuo stari, dobro znani ritam i to pod vodstvom naše prve voditeljice, sada internacionalne trenerice i sutkinje Renate Barac.

Škola hip hopa i break dancea

Novo programsko osvježenje tijekom 2000. godine predstavljala je suradnja s Plesnim klubom Megablast. Pod vodstvom Gordana Križaja odrasle su genereacije hip hopera i break dancera. Njihov broj je rastao iz godine u godinu, zajedno s brojem osvojenih priznanja i prvih mjesta na turnirima u zemlji i Europi. Danas su organizirani u osam različitih skupina koje uz Gorana vodi trenerica Martina Rumbak.

Ansambl Plesna scena

Zatvaranjem područnih odjeljenja Škole za ritmiku i ples, nastala je praznina koju smo te iste jeseni 1996. godine nastojali popuniti programom nazvanim dance. No, pod vodstvom vrsne plesne pedagoginje Maje Đurinović, skupina se ubrzo profilirala u ansambl suvremenog plesa nazvan Plesna scena. Naglasak mu je bio na njegovanju tipično dječjeg plesnog scenskog izraza.

Nizale su se plesne predstave: Delfini pred cirkusom, Stolček i loptica, Iz bajke i bajku, Maštropola, Kućni duhovi, Godišnja doba i U početku je bio pokret. Uz nastupe u predstavama na sceni Dječjeg kazališta Dubrava, članice ansambla i voditeljica Maja Đurinović redovito su sudjelovale na Susretima plesnih ansambala, najprije u Čakovcu, zatim u Sisku i Karlovcu, na Susretima plesnih grupa grada Zagreba Treps, na Susretima kazališnih amatera grada Zagreba, na Festivalu dječjeg kazališta Maslačak u Sisku, na Festivalu jednakih mogućnosti u našemu gradu, na Danima Silvije Hercigonje, na Danima centara za kulturu grada Zagreba, otvorenju izložbe Gordane Šoštarić Palić, u bolnicama, rehabilitacijskim centrima, domovima umirovljenika, u programima vezanim za obilježavanje Međunarodnog dana plesa, u glazbeno-scenskom programu pod nazivom San ljetne noći u Gradu mladih Granešina i na mnogim drugim manifestacijama. U suradnji s Obrazovnim programom Hrvatske televizije snimljena je emisija Kako nastaje umjetničko djelo i gostovanje ansambla u studiju.

I kada su se sva naša sjećanja i traganja povezala i prožela, nastala je predstava U početku je bio pokret koreografkinje Maje Đurinović i ansambla Plesna scena. Njome, prigodnim filmom i izložbom podsjećamo sve naše polaznike i suradnike na našu 20. obljetnicu, utkanu u obilježavanje pedesete godišnjice Narodnog sveučilišta Dubrava.