Plesnim koracima kroz Europu / tečaj plesa

TEČAJ PLESA: PLESNIM KORACIMA KROZ EUROPU

SREDNJOEUROPSKA DRUŠTVENA KULTURA JUČER I DANAS

pripadnost /  zajedništvo / različitost /  posebnost

 

“Ples je
utjelovljenje radosti
duše i tijela,
uzvišena komunikacija
razumljiva svima,
ples je disciplina,
učenje, vještina,
daje nam krila,
uzvisuje
i čini slobodnijima.”

Ples kao integralni dio kulturnog – društvenog sistema oduvijek  živa, trenutna, potpuna i svojstvena umjetnička tvorevina, podložna utjecajima i promjenama. Društvenim plesom poput  zajedničkih okupljanja -  zabava, oduvijek je određena grupacija ljudi manifestirala svoju društvenu pripadnost.

Počeci plesa vezani su uz  vremenski i prostorni razvoj zapadnoeuropske civilizacije od srednjeg vijeka do danas. Glazbeno plesna razdoblja nižu se i neprestano donose novosti, a time i ostavštinu u bogastvu različitih oblika plesnih tradicija. Tko, gdje, kada, kako i zašto pleše, odgovorit će stručna, ali popularna  predavnja uz praktični dio učenja plesnih koraka u plesnim radionicama. Plesne radionice, tematski omeđene i prilagođene interesu i mogućnostima polaznika okupit će različite grupacije dobnog uzrasta i (pred) znanja.

U sklopu cjeloživotnog učenja želja nam je proširiti znanja našim redovnim i novim polaznicima. Posebna praktična iskustva o  zajedničkoj, sveprisutnoj i  baštinjenoj tvorevini – plesu, kao društvenom i kulturnom izričaju već je davno prisutan i na našim prostorima. Građanski plesovi hrvatske poznati pod nazivima salonsko, slavonsko, dvoransko kolo samo su jedan od posljednjih obilka plesa koji u sebi objedinjuju folklorni izričaj, ali i onaj građanski salonski

Program radionica je namijenjena  dvjema skupinama: mladima i  odraslim volonterima okupljenim u volonterskom klubu u Kulturnog centra Dubrava.  Shodno europskim iskustvima i dobroj praksi naših partnera u europskoj mreži kulturnih centara, stariji polaznici se redovno okupljaju u različitim radionicama sa željom novih znanja i iskustava.

Prisutnost plesne tradicije, posebno one od kraja 19. st.  zaokružuje plesna baština oblikovanjem specifičnog glazbenog repertoara nastalog u spajanju klasičnog i novonastalog nacionalnog kanona društvenog i scenskog plesnog izražavanja u Europi, ali i našim kulturnim sredinama. Valcer,  galop, polka, mazurka, kadrila, poloneza, kotiljon su baštna povijesnog vremena aristokracije, ali i velikog utjecaja na gradsku sredinu poput zagrebačke. Pojavom salonskog kola u zagrebačkim salonima budi se nacionalna svijest, ali i afirmira nova umjetnička varijanta plesa obogaćena folklornim elementima. Mišljenja samo da plesnom radionicom trebamo podučitii mlade, ali i odrasle koji su okupljenim i u kulturno-umjetničkom amaterizmu Zagreba.

DOĐITE – NAUČITE PLESATI – ZABAVITE SE

 

Trajanje tečaja: tri mjeseca (36 sati), u večernjim satima (prema dogovoru)

Polaznici: mladi i odrasli

Voditelj: Vlasta Rittig, baletna umjetnica, osnivačica Studia povijesnog plesa, Zagreb

 

 

Tečaj je besplatan

SVE INFORMACIJE O TEČAJU I PREDBILJEŽBE PRIMAMO NA TELEFON: 2050-035