Predavanje “Plesom kroz Europu”

PLESOM KROZ EUROPU

U maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51 a, održat će se 23. prosinca u 18.30 sati predavanje PLESOM KROZ EUROPU. Predavačica je Vlasta Rittig. Ulaz je besplatan.

O životu i kulturi plesa europskih gradova i dvorova u povijesti nedovoljno se upoznava šira javnost. Soga nudimo zanimljivo predavanje svi zainteresiranim i polaznicima rekreativnog povjesnog plesa i pokušaj praktičnog oživljavanja starih, danas manje poznatih i uglavnom  zaboravljenih plesnih vremena. Praktični plesni dio prema gđi Vlast Rittig, stručnoj voditeljici poznatoj baletnoj pedagoginji  ”ulazimo u novu avanturu, novi izazov i novi način kreiranja uvijek novo promjenljive  „bezvremenske“ plesne kulture”.

Zato, svako glazbeno-scensko razdoblje zahtjeva određenu plesnu vještinu, učenje i uvježbavanje te interpretativnu koreografsku postavu. Plesno povijesne cjeline namijenjene su edukaciji i rekreaciji djece, mladih i odraslih, a prilagođuju se za svaku grupaciju posebno: prema interesu, predhodom iskustvu i plesnim sposobnostima.

Predavanje o povijesti plesa obuhvatit će najstarije društveno plesna forma  europskog folklora, preživjela kroz stoljeća, od srednjeg vijeka do danas. Prema srednjovjekovnim zapisima  izvorne folklorne forme i njihove adaptacije u 16 st. nastaju jednostavne društvene branler forme, novog Dvorske contredanse plesa.

Karakteristike npr. dvorskog Branla (kružno i vijugavo lančano kretanje plesača polaganijim šetajućim ili bržim poskakujućim ljuljajućim branler koracima). Renesansni francuski način branler plesova s oduševljenjem je prihvatila evropska aristokratska elita tijekom 17. i 18. stoljeća zbog jednostavnije i zabavnije forme od istovremeno tehnički zahtjevnih kazališnih plesova renesanse i baroka koje „obično“ plemstvo ne može slijediti  u plesnim dvoranama.

Takav povijesni ples prihvaćen je posredstvom aristokracije i na hrvatskim prostorima, a svoje forme zadržao posebno među građanstvom i seoskim puko.

Dobro došli na predavanje!

fotografije s tribine