Teatar Planet Art: ZA UMRIJET OD SMIJEHA, kazališna predstava

U ponedjeljak, 17. prosinca u 19:30 sati, ugošćujemo Kazalište Planet Art s predstavom ZA UMRIJET OD SMIJEHA (Christopher Durang) u režiji Maria Kovača.

Rezervacija ulaznica isključivo na 2050 030, prodaja ulaznica isključivo na blagajni male dvorane u Kulturnom centru sat vremena prije početka predstave.

 

Čije snove sanjamo?

Oni su puni mana. Oni su zahtjevni. Oni su teški. Oni su antijunaci našeg doba. Oni su mi kad zatvorimo oči. Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni. Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti.

Glavni junaci ove predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti:
Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni? Smijemo li biti autentični? Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima? Jesu li snovi sigurno utočište? Jesu li to uopće naši snovi? Ili točnije – čije snove sanjamo, treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?
Produkcija: Teatar Rugantino & Kazalište Planet art
Premijera: 16. 11. 2017., KKD Vatroslav Lisinski (Mala dvorana), Zagreb

Youtube