Tradicija koja nas spaja

TRADICIJA KOJA NAS SPAJA

u sklopu BOŽIĆNE SUBOTE

12. prosinca 2015., Kulturni centar, Dubrava 51 a, 10.00 – 13.00 sati

Ciklus prikaza predbožićnih i božićnih običaja nastao je u suradnji s nacionalnim manjinama grada Zagreba

Tradicija koja nas spaja ciklus je radionica u kojima se pokušava povezati različitosti tradicijskih kultura pripadnika nacionalnih manjina koje žive u gradu Zagrebu i njegovo su neprocjenjivo bogatstvo. Radionice objedinjuju raznolike likovne tehnike u narodnoj umjetnosti u prigodnim nadnevcima godišnjeg kalendara Hrvata i nacionalnih manjina zastupljenih u gradu Zagrebu: Bugara, Čeha, Makedonaca, Slovaka, Slovenaca Poljaka i Ukrajinaca. Oni njeguju osebujan, sličan i/ili različit likovni izraz tradicionalnog u suvremenom načinu izražavanja.

Uz učenje i pokazivanje vlastite baštine sadržane u običajnom kalendaru pojedine nacionalne manjine, nastoji se potaknuti posebno djecu i mlade da sudjeluju u vrednovanju vlastite tradicije i uvažavanju drugačije kulture, čiji predstavnici žive s nama ili u našem susjedstvu. Izgrađivanjem pozitivnog stava i vrijednosti prema svojem nacionalnom bogatstvu, lakše se prihvaća i uvažava tuđa kultura, pogotovo ona koja je slična ili različita od vlastite te utječe na međusobnu toleranciju i njegovanje i razvijanje multikulturalnosti.

Osim prezentacije tradicijskih običaja i degustacije hrane i pića pripadnika nacionalnih manjina uz prigodne radionice  biti će radionice na temu hrvatske tradicijske baštine: radionica izrade ukrasa od slame prema tradiciji bunjevačkih slamarki, radionica izrade jaslica od glinamola i radionica izrade samoborskih rožica.