Tradicijski europski nakit

Što to čini neki nakit lijepim i vrijednim nošenja oka vrata,  što će to skrenuti pogled, poslati suptilnu ili pak odvažnu poruku promatraču? Pitanja su koja nadilaze vrijeme, ipak odgovori na njih uvelike se razlikuju; svaka stilska epoha, svaki kulturni krug, svaka generacija nudi svoju viziju stvaranja i nošenja nakita.

Bogatstvo naših starih škrinjica i kutijica s obiteljskim nakitom koji se nasljeđuje generacijama potiče maštu, podjednako, i današnjih mladih djevojaka, i gospođa u najboljim godinama, žena različitih profila i nadahnuća.

Neki u radu s perlicama, njihovom nizanju ili pletenju, vide najviši oblik ljudske koncentracije i sposobnosti stvaranja; savršenu dodirnu točku između dosade i pretjerane zahtjevnosti, upravo onu u kojoj nastaje kreativnost (Perlentaucherin4ever).

Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Češka Republika, zemlje partneri u EU projektu BEADED jEUwelry – Tradicijski europski nakit – od narodne nošnje do tržišta, ponovo otkrivaju ljepotu svog bogatog nasljeđa. U zajedničkom radu, provođenju brojnih projektnih aktivnosti pokušati će ponuditi današnjem tržištu drugačiji pogled na tradicijski nakit.

Treći partnerski susret održat će se u Odorheiu Secuiesc, Rumunjska, od 15. do 20. srpnja 2014.

 

Detalje dosadašnjih partnerskih susreta pogledajte na internetskoj stranici projekta:

http://beaded-jewelry.eu/

http://www.beaded-jewelry.eu/croatia

te na Facebook stranici projekta:

https://www.facebook.com/pages/Beaded-Jeuwelry/241284129392413?ref_type=bookmark