Tribina i izložba o fotografiji Stanka Abadžića / Mjesec fotografije

Mala dvorana Kulturnog centra, Dubrava 51 a
8. studenoga,  19.30 h

Skice za portret gradova, tribina o fotografiji
predavač: Stanko Abadžić, fotograf
izložba: Zagreb, skica za portret grada

Ukoliko želite saznati više o odnosu fotografa, fotografije i galerija, edicioniranju fotografija, te o stavu predavača i fotografa Stranka Abadžića o režiranoj i nerežiranoj fotografiji, digitalnoj ili analognoj fotogafiji, te o statusu fotografije u Hrvatskoj posjetite nas u utorak, 8. 11. u 19.30 na tribini pod nazivom Skice za portret gradova.

Izložba, Zagreb, skica za portret grada bit će postavljena u foajeu , a tek izašlu istoimenu monogarfiju moći ćete kupiti po promotivnoj cijeni.

O autoru:

Stanko Abadzic – rođen 1952.  u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub BOROVO, koji mu organizira prve skupne i samostalne izlozbe u Vukovaru i Borovu. Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaze iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995.  do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U Češkoj je takođr imao brojne skupne i samostalne izložbe a najvecu retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom češkom fotografu.

2003. godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu. U Hrvatskoj je izlagao u Osijeku, Novigradu, Splitu, Zagrebu i Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Rijeci i Daruvaru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja

Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i  Americi. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito suradjuje s izdavačkim kućama DISPUT, MEANDAR, FRAKTURA, ZNANJE , AGM na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb , Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu. Do sada je sudjelovao na pet aukcijskih prodaja fotografija i to:
2002. godine u organizaciji Galerije Jiri Jaskmanicky u Pragu
2002. godine u organizaciji Aukcione kuce Neumeister iz Münchena
2003. godine u organizaciji Aukcione kuce Michael Zeller iz Lindau,Njemacka
2004. godine u Galeriji BADROV u Zagrebu
2005. godine u Galeriji Altenburg u Berlinu

Zastupljen u zbirkama i privatnim kolekcijama : Filip Trade, Zagre;  Zbirka hrvatske fotografije, Fotoklub Zagreb; Muzej grada Rijeke; Moderna galerija Rijeka; Moderna galerija Zagreb; Steven Cohen Gallery, L.A. USA; Stuart N. Brotman Communications, Boston, USA; Perdita Adrian Kunze, Njemačka; Galerija Moosgasse, Kempen, Njemačka; Kazutami Ando, Tokio, Japan; Karel Kresta, Prag, Češka; Stockeregg, Zuerich, Švicarska; Vintage Ltd, USA; Pg Art Gallery, Turska; John Cleary Gallery, Houston, USA; Umeleckoprumyslove muzeum Praha; Fotografska zbirka pariske banke HSBC.

Portfolio objavljen u casopisima: Black and White, Amerika; Schwarzweiss – Njemačka; Fotoforum – Njemačka; Photoeye – Bugarska; Fotografie Magazin – Česka; Photoart Magazin – Česka; Fotomag – Hrvatska; Oris – Hrvatska; Livingston – Hrvatska; Photo – Rumunjska; Refoto – Srbija; IZ – Turska; Photo Art International – Francuska; Polka,Francuska.

 

više o projektu Mjesec fotografije

Za sve dodatne informacije o projektu možete se javiti u
Narodno sveučilište Dubrava, Cerska 1, Zagreb
osobe za kontakt:
Maja Marohnić, voditeljica Centra za programe akcija i manifestacija
01/ 2050 045, 099/2050 045
akcije@ns-dubrava.hr
Denis Marohnić, povjesničar umjetnosti
vanjski suradnik NS Dubrava, koordinator Mjeseca fotografije
091/2543 541