TRIBINA Uspješnici i gubitnici

 

 

 

 

 

U srijedu 29. studenoga 2017. u 18.30 sati u maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51 a, održat će se predavanje o startup poduzećima.

Tribina Uspješnici i gubitnici obuhvatila bi jednu od najaktualnijih tema, a to su startup poduzeća. U svijetu gdje se svakodnevno pojavljuju nove ideje i postoji jaka želja za njihovom realizacijom i provođenjem inovativnih projekata u djela, a samim time i u profit, poduzetnici početnici, studenti ili bilo koje osobe s dobrim, zanimljivim i traženim proizvodom, mogu otvoriti svoje poduzeće. Takva novoosnovana tvrtka naziva se startup poduzećem te postaje sve više i više popularnija. S obzirom na to da je startup novoosnovano razvojno poduzeće, vlasnik kreće u poslovanje samo sa svojom idejom, pa mu u skladu s time trebaju i izvori financiranja kojima će prikupiti sva potrebna sredstva za izgradnju konačnog proizvoda ili za provođenje marketinških aktivnosti. Upravo pronalaženje izvora financiranja predstavlja najveći problem. Tribinom bi se definirale karakteristike startup poduzeća, kako nastaju, prednosti i nedostaci te koji su mogući oblici financiranja takvih poduzeća.

Korisna saznanja namijenjena su nezaposlenima, studentima, jer studenti najčešće osnivaju startup poduzeća želeći razviti svoju inovativnu ideju i plasirati ju na tržište. Razlog tome je jaka borba i konkurencija na tržištu rada, te se vlastitom idejom želi pronaći i zadržati dobra pozicija koja će redovito donositi profit i svima onima koji žele otvoriti svoje poduzeće. Kada se prođu početni koraci kod pokretanja startup poduzeća, potrebno je obaviti financijski dio koji predstavlja problem, te je upravo to uzrok straha kod mladih poduzetnika, jer čak 90% startupova završava neuspjehom. Ideja samog startupa je isporučiti novi proizvod kupcima, no to se sve radi u uvjetima velikog rizika te je rizično i ulaganje u takvo poslovanje. Stoga bi tribinom mladim poduzetnicima objasnili prednosti i nedostatke, korake u pokretanju te oblike i izvore financiranja. Za pokretanje startupa je potrebno imati dobru ideju, a još je izazovnije znati je realizirati, da bi ona kasnije donosila profit.

Predavačica je Ljiljana Grabar.

Ulaz je besplatan.