“Zagrebačkim ulicama” – izložba fotografskih slika

ZAGREBAČKIM ULICAMA

15. 4. – 2. 5. 2013.


Davor Curić

Zagrebačkim ulicama

Prolazeći zagrebačkim ulicama uživamo u njihovoj ljepoti i nepredvidivim situacijama koje za nas čine motiv fotografije. Svaki je trenutak jedinstven i neponovljiv. Zato svatko od nas ima mnogo fotografija Zagreba, ali svakim izlaskom u grad bilježi nove crtice iz njegova života.

Zagreb je nekad siv i turoban, nekad obasjan suncem i pun životne radosti, ali je uvijek grad kojega volimo. Slike se nižu u svojoj poetičnosti, od predgrađa prema centru, a iste ulice pružaju svakodnevno nove motive u svojoj interakciji sa ljudima. Prostor, kao statična zadanost, svojom dobrodošlicom prima ljude koji su uvijek novi i neponovljivi u nepredvidivosti situacija koje čine. Ljudi, naši sugrađani i gosti našega grada, čine motive naših fotografija i toliko hvaljen ugođaj Zagreba. Naše su fotografije subjektivno dokumentarne, jer se u njima očituje, uz dokumentarni predložak i osobnost svakoga od nas. Iza svakog ugla može nas dočekati zanimljiv prizor.  Neki zagrebački kvartovi još uvijek  dočaravaju duh prošlosti, kao kontrast modernim zdanjima koja niču svuda oko nas. Naš grad doživljava promjene, kojih smo svakodnevni svjedoci i koje želimo zabilježiti za budućnost, kao što su to činili i mnogi prije nas. U svoje fotografije unosimo sebe, svoju dušu i misli. Promišljajući o svakom motivu, u njega unosimo poetičnost, koja naše fotografije razlikuje od novinske.

U obradi istih motiva, svaki autor se predstavlja na svoj način. U radovima autora izložbe polako se   prepoznaje stil ili fotografski put koji je svatko od nas počeo izgrađivati za sebe i po kojem postaje prepoznatljiv na našoj foto sceni. Kao skupina autora odlučili smo se predstaviti izložbom tematske poveznice ulične fotografije, no istovremeno svaki pojedini autor zadržava svoju slobodu i osobnost u izboru motiva i samih fotografija. Otprilike u istom ozračju istinske radosti i međusobnoga uvažavanja njegujemo naše prijateljstvo, želeći uz dobro druženje, potaknuti i ostale  da se u ova teška vremena krize moralnih vrijednosti vrate svojim snovima i idealima.
Vesna Špoljar


Jadranko Markoč

Popis izlagača:
Davor Curić, Krešimir Mehičić, Jadranko Markoč, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar.


Krešimir Mehičić


Neda Rački


Vesna Špoljar

Neda Rački, EFIAP, članica je Fotokluba Zagreb i udruge Fotogard.  Fotografijom se aktivno bavi od 2007. od kada s uspjehom sudjeluje na nacionalnim i međunarodnim natječajima i salonima. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i inozemnim salonima diljem svijeta (Grand Prix, zlatne, srebrne i brončane medalje na FIAP-ovim i ostalim međunarodnim salonima) te sudjeluje na skupnim izložbama fotografije u Hrvatskoj  i inozemstvu. Imala je samostalne izložbe u Zagrebu i Rijeci. Fotografije su joj objavljivali časopisi „Digital Foto“, „ReFoto“ i „Foto mag“. Kao član žirija sudjeluje u žiriranju na FIAP-ovim salonima.

Zvonko Radičanin, EFIAP, član Fotokluba Zagreb. Ljubav prema fotografiji traje još od gimnazijskih dana ali joj se intenzivnije posvećuje posljednjih sedam godina. Svojim je fotografijama sudjelovao na brojnim salonima i natječajima u zemlji i inozemstvu, a fotografije su mu izlagane, osim u  Hrvatskoj, i na salonima u više od  40 zemalja na svim kontinentima. Za svoje fotografije osvojio je više nagrada i priznanja. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je u Zagrebu  2011. godine.

Davor Curić, grafički dizajner u statusu slobodnog umjetnika. Član je ULUPUH-a, HDD-a, HZSU-a, HDVLK-a i umjetničke udruge LIKUM. Od 2009. godine, nakon učlanjenja u Fotoklub Zagreb počinje njegovo intenzivno bavljenje fotografijom. Kao član Fotokluba Zagreb izlagao je na brojnim domaćim i međunarodnim žiriranim i grupnim izložbama. Za svoje fotografske radove primio je više nagrada, pohvala i priznanja. U proteklom periodu realizirao je sedam samostalnih izložbi fotografije u galerijskim prostorima diljem Hrvatske.

Željko Novaković, amaterski se bavi fotografijom od rane mladosti, a sada, kao umirovljenik, kaže da mu je fotografija ne samo ljubav i hobi, nego i terapija. Iako voli sve fotografske teme i motive, ulična mu je fotografija i fotografiranje ljudi u životnom okruženju ipak najdraža. Član je zagrebačkih foto klubova: Fotokluba Zagreb, CroArt foto kluba i udruge Fotogard, preko kojih sa svojim radovima sudjeluje na raznim natječajima u zemlji i inozemstvu. Radovi su mu primljeni na 32. i 33. Zagreb salon.

Vesna Špoljar aktivno sudjeluje na hrvatskoj foto sceni izlažući samostalno ili kao sudionica skupnih izložbi. Do sada je imala šest samostalnih izložbi, a također se predstavila na oko 150  skupnih  kod nas i u svijetu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Od najdražih spominje prvo mjesto na  izložbi manifestacije Cest iz d best 2012. u Zagrebu, grand prix na izložbi Čovjek-bicikl-čovjek 2012., te prvu nagradu na Foto ex tempore u Novigradu 2012. Kao umjetnička voditeljica jedne udruge, počela je organizirati skupne i samostalne izložbe fotografija u raznim prostorima, a sa ponosom  ističe da je autorica koncepta skupnih izložbi Maske i Zagrebačkim ulicama. Također je pokrenula i organizirala Salon Minijature u Zagrebu.

Krešimir Mehičić rođen je 1956. godine u Slavonskom Brodu, no kao učenik osmoga razreda preselio je u Zagreb, gdje se i prvi puta susreo sa fotoaparatom. Druga nagrada Tehničke kulture grada Zagreba  za fotogram “Perpetuum mobile” (1970.) definitivno ga je usmjerila ka fotografiji, što se posebno inteziviralo učlanjenjem u Fotoklub Zagreb (1978.), čiji je i danas član. Fotografije su mu objavljivane u Poletu i Večernjem listu. Učestvovao je na više od 150 skupnih izložbi, a imao je i osam samostalnih. Fotografiju smatra najdemokratskijim hobijem, jer se njome mogu baviti i oni od sedam kao i oni od sedamdeset i sedam godina. Dobitnik je prestižne fotografske nagrade Tošo Dabac.

Jadranko Markoč, kao grafički dizajner fotografijom se bavi od 1993. godine, a od 2009. i kao autor. Od fotografskih motiva podjednako su mu dragi motivi prirode  i ulična fotografija, te spontane situacije iz životnog okruženja. Učlanjenjem u Fotoklub Zagreb počinje njegovo aktivnije bavljenje fotografijom. Kao član kluba sudjeluje sa svojim fotografijama na raznim natječajnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Fotografije su mu objavljivane u nekoliko publikacija, a za svoje radove primio je više nagrada, pohvala i priznanja.


Zvonko Radičanin


Željko Novaković

fotografije s otvorenja izložbe snimio Ivan Andrijanić